10:23 / 24.01.2020.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Kujundžić osudio napad na novinarku, ali ostavku neće dati

Ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić napala su četiri muškarca dok je u Imotskom snimala kuću ministra Milana Kujundžića. Policija je napadače uhitila.
Novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić napala su četiri muškarca dok je u Imotskom snimala kuću ministra zdravstva Milana Kujundžića. Policija je napadače uhitila.

● 
Kujundžić: Kupio sam kuću na transparentan i zakonit način
Milan Kujundžić u Dnevniku HTV-a: Potkrala mi se pogreška
● Kujundžić osvježio karticu, naveo pozajmicu od 300.000 kunaKujundžić: Ostavka mi ne pada na pamet

Ministar Kujundžić na press konferenciji ponovio je kako osuđuje napad, te kako pohvaljuje policiju. Rekao je i da ga nitko nije zvao.

- Ne znam zašto su tako pisali, a drugo kao što naravno uvijek stanem gledam ljude u oči, i odgovorit ću na sva vaša pitanja sedam koljena unazad i sve što se događa sada. Na određeni način ovo doživljavam kao atmosferu linča i kad se uđe u politiku čovjek treba biti spreman i na takve stvari, rekao je Kujndžić.

- I vas pohvaljujem, sve novinare koji ćete istražiti mene i pozivam sva državna tijela da me detaljno istraže po svim osnovama. Ali isto tako potičem i vas i druge da istraže ne samo one koji su javne osobe nego i brojne druge koje bi trebalo istražiti koliko su ljudi zarađivali što su imali, što su imali, što su dobili u vrijeme komunizma, što su dobili privatizacijom, istina treba svima, pa i djeci, rekao je ministar.

Što se tiče imovinske kartice, ništa se promijenilo nije ni visine kredita, ni vrijednosti nekretnina, lokacije nekretnina, ni površine. To su kuće napravljene prije 20 ili deset godina, kaže Kujundžić.

- Karticu sam sam ispunjavao i čovjek nekada nije dorastao. Dodaje kako će odraditi svoje mandat do kraja i ako je počinio nenamjernu nomotehničku pogrešku da će ispraviti, ali u sadržajnom smislu sigurno kaže nema pogreške.

- I ovo što je netko pisao o kreditu, komora je dogovorila kredite za sve hrvatske liječnike, tu nema nikakvih tzv. povlaštenih kamatnih stopa.

Isto tako glede teških neistina koje su neki mediji zlonamjerno pisali o mojoj ženi i firmi, zatražit ćemo pravnu zaštitu, rekao je. Prije nego je firma išla u likvidaciju, sve su obveze ispoštovane, dodaje.

- 2010. godine pola kuće u Markuševcu, jer je dvojni objekt smo supruga i ja kupili od njene građevne firme za 100 000 eura na način da smo podigli kredit u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40%. To je vrijeme kad je građevina, svugdje u Hrvatskoj i svijetu pa i nekretnine potonule. Mi smo to tada pokušali prodati, nismo mogli dobiti ni 80 000 eura. A pošto smo morali vratiti kredit firme prema banci onda smo sami ušli u kredit i kupili tu nekretninu kako bi zatvorili kredite firme kako nikome ništa ne bi dugovali.

- Što se tiče kuće na Ravnicama, tu kuću smo platili 195 000 eura na način da smo digli 100 000 eura kredita u banci, 40 000 nam je posudio stari prijatelji još iz studentskih dana, a 55 000 je s moje i ženine štednje.

- Prije nego sam postao ministar imao sam bar 50% veću plaću nego sada. U tih 10 godina moja žena i ja smo zaradili preko 5 milijuna kuna i isto toliko smo otprilike platili državi u obliku poreza, prireza i drugih doprinosa.

- Ostavka mi ne pada na pamet, cijeli život sam radio časno i pošteno i ako se igdje pokaže da jedna riječ i jedan broj krivo izgovoren, ostavka je najmanji problem, ja se imam gdje vratiti, ja nisam čovjek bez karijere i bez znanja. I  što je važnije propao bih u zemlju od srama, rekao je ministar.

Posuđeni novac

Govoreći o Miri Palcu i posuđenom novcu rekao je kako je to njegov prijatelj još iz studentskih dana i to je jedan medicinski krug ljudi. Šef NO-a veledrogerije posudio novac Kujundžićevoj supruzi za kupnju kuće
- Miro Palac prije 20, 30 godina ima dvije ljekarne u Zagrebu, to je sve što znam. Pogodovati nekome tko ima ljekarnu uistinu ne znam kako se može. To je privatni posao koji nema poveznicu ni s državnom, ministarstvom, ni samnom, navodi.

Topić: cesta je od "njihova Milana"

Kako je izjavila novinarka Topić, nalazila se u svom automobilu kada je stigla nadomak ministrove kuće u Ivanbegovini, koja po podacima iz imovinske kartice ima više kvadrata nego što je prijavljeno.

U jednom trenutku su joj automobil okružila četiri muškarca od kojih je jedan sve snimao videom, drugi je pokušavao otvoriti vrata njenog vozila, a ostali su dobacivali. Rekla je kako je prije nego se vratila u automobil jedan od muškaraca trčao za njom, kada je vidio da je izvadila fotoaparat.

- Otvorila sam vrata automobila. Tada su došli i ostali radnici, njih četiri, pet. Svi uz viku i galamu, uz dernjavu da se maknem jer da je cesta od 'njihova Milana'.

- Okružili su me. Razmišljala sam da trčim, nisam imala kamo. Svaku rupu oko mene su zagradili. Sjela sam onda u auto i zalupila vrata. U panici nisam mogla naći gdje se zaključavaju sve brave iznutra, iskreno, to mi dugme nikad nije trebalo, kazala je Topić.

Otkrila je i kako je sve trajalo otprilike pola sata i prestalo tek kada je na poziv Slobodne Dalmacije na mjesto događaja stigla policija.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osudio je incident koji se dogodio u četvrtak u Ivanbegovini, gdje su četvorica muškaraca napala novinarku Slobodne Dalmacije koja je htjela slikati Kujundžićevu kuću u njegovu rodnom mjestu, o čemu će u podne u Ministarstvu zdravstva održati konferenciju za novinare.

Kujundžić osudio napad na novinarku

- Nastavno na napise u medijima o incidentu koji se dogodio pored moje kuće u rodnom selu Ivanbegovina kod Imotskog, molim da se javnost izvijesti kako su radnici koji su radili kod susjeda napravili incident s novinarkom Slobodne Dalmacije. Ako je sve što se navodi točno, najstrože osuđujem takve postupke i ovim putem pohvaljujem policiju u Imotskom koja je primjereno reagirala, priopćio je ministar Kujundžić.

Novinarka je rekla kako su napadači nekoga telefonski zvali, te joj potom rekli da će je pustiti jer im je tako rekao ministar Kujundžić. 

- U vrijeme incidenta bio sam na sjednici Vlade, nitko me nije zvao i ni s kim nisam razgovarao, ustvrdio je Kujundžić.

Što se tiče kuće u Ivanbegovini, koju je novinarka istraživala jer po podacima iz imovinske kartice ima više kvadrata nego što je prijavljeno, Kujundžić kaže da je izgrađena prije dvadesetak godina, da ima 100 četvornih metara stambene površine i da u međuvremenu nije ni povećana ni smanjena.

Protupravno oduzimanje slobode i oštećenje vozila

Jučer oko 11 sati u Ivanbegovini četiri muškarca su verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružile osobno vozilo u koje je ušla kako bi se od njih sklonila. Dok se osoba nalazila u vozilu, pokušavajući krenuti vozilom s mjesta događaja, muškarci su joj zapriječili odlazak i tom prilikom oštetili vozilo.

Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izišli na teren, uhitili četiri osobe u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega će danas protiv njih biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

HND osuđuje napad

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jedan ovako odvratan napad na kolegicu Andreu Topić, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za portal HRT-a. 

- Ovo je još samo jedan dokaz u kakvom ozračju rade naši kolege i kolegice. U ozračju da su novinari krivi za sve. I sve se ovo događa u zemlji članici EU, koja predsjeda tom istom Unijom. Postavljamo pitanje premijeru Andreju Plenkoviću smatra li i dalje da nema problema s medijima i novinarima u Hrvatskoj. Tražimo osudu ovakvog napada i sankcioniranje onih koji su za to odgovorni. HND će se itekako potruditi da međunarodna javnost sazna što se događa u Hrvatskoj, a ujedno dajemo punu podršku našoj kolegici i članici HND-a Andrei Topić, izjavio je Zovko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!