Kujundžić Tiljak: Ne znamo jesmo li na vrhuncu ovoga vala

06.11.2021.

12:32

Autor: B.A./Hina/HRT

Mirjana Kujundžić Tiljak

Mirjana Kujundžić Tiljak

Foto: Dnevnik / HRT

Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", rekla je danas u HTV-ovu podnevnom Dnevniku, komentirajući podatak o rekordna 7094 nova slučaja zaraze, kako se ne zna jesmo li na vrhuncu ovoga vala te izrazila uvjerenje da će nove mjere biti učinkovite.

- Nažalost, ne znamo jesmo li na vrhuncu vala ili nismo. Brojevi su zbilja veliki i nisu lijepi, ali nadamo se da jesmo, vidjet ćemo i idućih dana, rekla je.


Izrazila je uvjerenje da će nove mjere biti učinkovite.


- Vidjet ćemo kad će one donijeti rezultate, ali ono što sasvim sigurno znamo jest da su oni koji se cijepe danas već zaštićeni nakon tjedan, deset, dva tjedna, sasvim sigurno. Znači, svi oni koji se cijepe prvom dozom danas, za dva tjedna ne bi se trebali zaraziti. Prema tome, budući da je veći odaziv, i to će već pridonijeti da se smanje brojevi, rekla je Kujundžić Tiljak.


Navela je da u Školi narodnog zdravlja, gdje je također organizirano cijepljenje, imaju sve četiri vrste cjepiva koje su kod nas registrirane.


- Do 12 sati podijeljeno je više od tisuću brojeva, a počeli smo cijepiti već prije 9, službeno je bilo od 10 do 14, i svi koji dođu do 14 sati i dobiju broj, bit će cijepljeni, bez obzira na to do kad mi budemo trebali ostati, poručila je Kujundžić Tiljak.


Rekla je i da je u nekoliko prethodnih dana primijenjeno otprilike 50 posto prvih doza, 30 posto "booster" doza i oko 20 posto drugih doza cjepiva.


- Svi koji se sad cijepe tom trećom, docjepnom, "booster" dozom su osobe koje su među prvima dobile cjepivo i kojima sada učinkovitost tog cjepiva od zaraze, a time i širenja bolesti, pada. Na svu sreću, učinkovitost cjepiva, prema recentnim istraživanjima, vezano uz sprečavanje teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju kontinuirano je ista i istraživanja provedena na 3,5 milijuna ljudi u Americi pokazala su nam da ona iznosi oko 90 posto kontinuirano svih šest mjeseci nakon primanja dviju doza Pfizerova cjepiva, rekla je Kujundžić Tiljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!