Preminulo 50 osoba, 7094 nova slučaja zaraze

06.11.2021.

07:34

Autor: HRT

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Zvonimir Barisin/Ivo Cagalj / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježena su 7094 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 31.689. Na bolničkom je liječenju 1786 pacijenata, od kojih 234 na respiratoru. Preminulo je 50 osoba. U cijeloj zemlji povećan je interes za cijepljenje. U Zagrebu se otvara novih 8 punktova, a u Splitu se čeka na kiši u redovima. Ministar Beroš rekao je kako se nalazimo na vrhuncu 4. vala, ali i da ne znamo još što nas čeka. 

Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu u nedjelju 7.11.2021.

Jonjić: "Mi ne znamo što nas čeka i hoćemo li za pet dana imati 20 000 ili ćemo se vratiti na 3000"

Karin: Ljudi su osjetili da je ovo zadnji trenutak da se odluče na cijepljenje

Sve više osoba dolazi na prvu dozu

"Hrvatsko gospodarstvo ne može i neće izdržati još jedno zatvaranje"

Poruke iz KB Dubrava: Hrvatski zdravstveni sustav je funkcionalan

I u Vukovaru danas gužve za cijepljenje

Polovica cijepljenih primila je prvu dozu

Priopćenje Nacionalnog stožera civilne zaštite

Navala na cijepljenje u Splitu

U Istri čak 186 novozaraženih, umrle tri osobe

Beroš: Više od 7 tisuća novooboljelih

Pristižu podaci iz županija

Redovi za cijepljenje na Velesajmu

U Sisačko-moslavačkoj županiji novi rekord

Strože mjere od danas na snazi

Od danas su zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je više od 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju COVID potvrdu. Obvezno je i nošenje maske te održavanje razmaka.

Javna okupljanja na otvorenome mogu se organizirati za više od 100 sudionika samo ako svi imaju EU-ovu digitalnu COVID potvrdu. Iznimno, na otvorenome će se moći održavati događaji za više od 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a, koji će izraditi epidemiološki okvir. Iznimka će biti, primjerice, vukovarska Kolona sjećanja.

Uz već opisana ograničenja, na zaustavljanje virusa pokušat će se utjecati i daljnjom, širom primjenom COVID potvrda. Od 15. ovog mjeseca one će biti obvezne za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama. Tako se bez potvrde o cijepljenju ili preboljenju ili negativog testa neće moći, primjerice, na šalter u pošti, Fini, ali ni u policiju i na sud. Nove mjere uvode se kako bi se povećao broj cijepljenih i smanjio pritisak na bolnički sustav. 

Škola na daljinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u 5 županija mještoviti model 

Većina županijskih stožera odlučila je da se učenici nakon jednotjedne stanke vraćaju u školske klupe. Nastava na daljinu održavat će se jedino u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Osječko-baranskoj odlučili su se za mješoviti model. To znači da će oni najmanji, od prvog do četvrtog razreda, biti u školama, dok će svi ostali nastavu pratiti putem interneta.

Upravo su nedovoljna procijepljenost i nepoštovanje mjera jasan razlog velikog rasta broja zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da bi, s obzirom na infektivnost virusa, procijepljenost trebala biti 90 posto ili više, i to cijelog stanovništva, a to uključuje i djecu jer i ona mogu širiti virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!