08:17 / 27.09.2021.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kujundžić Tiljak: Po procijepljenosti nismo ni u prosjeku EU-a

prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

Foto: DJH / HRT

Većina onih koji trenutačno obolijevaju od COVID-a su oni koji nisu cijepljeni, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Cijepljenje mladih

Cijepljenje mladih

Foto: DJH / HRT

- Populacija djece je najmanje procijepljena. Imamo podatak da su djeca od 10 do 15 godina završno procijepljena u postotku od 12, 4 posto, a mladi od 20 do 24 godine, njihova procijepljenost je 27 posto, a za one malo starije od 25 do 29 godina je procijepljenost 30 posto, naglasila je.

Govori da će COVID potvrde biti potrebne za odlazak na bolničko liječenje i dodaje kako postoje 3 vrste potvrda. Jedna je potvrda o cijepljenju te ona nakon primljene dvije doze vrijedi 270 dana. Druga je potvrda o preboljenju koja se dobiva 11. dan nakon što je utvrđen pozitivan PCR test i vrijedi od dana kada je prvi PCR test bio pozitivan, 180 dana. Treća je potvrda ona o testiranju koja se dobije nakon negativnog antigenskog ili PCR testa i vrijedi 48 sati od trenutka uzimanja antigenskog testa, odnosno 72 sata od uzimanja PCR testa.

Na pitanje što s onima koji su se cijepili i prošlo im je 270 dana, Kujundžić Tiljak rekla je da će se najvjerojatnije ići na 3. dozu za one najugroženije, a misli i da će se produljiti period od 270 dana.

Istaknula je kako je potpuno razumljivo da se roditelji brinu za budućnost svoje djece. Do sada je potvrđeno da se mogu Pfizerom i Modernom cijepiti djeca od 12 godina i stariji. Ono što je dosad bilo jest to da se svakako cijepe djeca koja boluju od kroničnih bolesti i ona koja žive s teško oboljelim kroničnim bolesnicima.

- Preporučujemo da se cijepe maturanti, one struke koje će raditi u zdravstvu, ugostiteljstvu. Također preporučujemo cijepljenje studenata i đaka koji žive u zajedničkom smještaju u studentskim domovima, rekla je i dodala da upravo stoga HZJZ organizira cijepljenje u studentskim domovima te da će prvo cijepljenje u studentskim domovima biti 4. listopada u domu „Stjepan Radić” i dodala kako u domovima živi oko 4900 studenata.

Studentski će centar svim studentima koji se cijepe dati besplatan ručak, rekla je.

Kujundžić Tiljak naglasila je da je u Hrvatskoj ukupno cijepljeno 42 posto stanovništva, no više od 50 posto odraslih.

- Kada gledamo usporedbu s Europom, to je mali broj. U EU-u je završeno cijepljenje za 62 posto stanovništva. Dakle, mi nismo ni u prosjeku, istaknula je.

Svatko tko ima dilemu, sumnju ili pitanje, može doći u Rockefellerovu ulicu broj 7, donijeti svoju medicinsku dokumentaciju i tamo će biti epidemiolozi koji će ih savjetovati.

- U Školi narodnog zdravlja i dalje vršimo cijepljenje bez najave i može se cijepiti svatko s cjepivom koje želi, naglasila je.

Mladi obično obolijevaju od lakših oblika COVID 19 i kada niste u situaciji da obolite od težeg oblika bolesti razmišljate kako ćete lako preboljeti bolest i nije potrebno cijepljenje. No, kako kaže to nije tako.

- Ima mladih koji su dobili teži oblik bolesti, pa i onih koji su preminuli, a ne može se zanemariti ni dugotrajni post covid, rekla je i dodala kako se ne može zanemariti ni dugotrajno iskustvo koje postoji.

- U svijetu se cijepi preko 9 mjeseci, preko 6 milijardi doza cjepiva je utrošeno, cijepljeno je u svijetu, barem jednom dozom, preko tri i pol milijardi ljudi, završeno je cjepivo za 2,6 milijardi ljudi. To je ogroman broj. U EU je završeno cjepivo za 278 milijuna, a 298 je dobilo barem jednu dozu, rekla je i dodala kako već sada postoji veliko iskustvo i naravno da se bilo kakva nuspojava prati i bilježi.

Kako je rekla, bilo je nuz pojava, ali taj je postotak toliko mali u odnosu na cijepljene i onie koji su zaštićeni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!