Kujundžić: Vlada je povećala plaće u zdravstvu koliko se moglo

03.10.2019.

11:06

Autor: HRT

default error photo
Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši da je želja za većim plaćama normalna, ali da je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

- U ovom trenutku uistinu novaca nema, Vlada je dala maksimum, čim se ukaže prilika, pokušat ćemo naći sredstva. Treba imati u vidu da velika većina i sestara i doktora je zahvalna ovoj Vladi zbog povećanja koje je sada priskrbljeno, rekao je ministar nakon sjednice Vlade.


- Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za većim plaćama je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti, rekao je Kujundžić.

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto. Također je povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, te ugovorena plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!