Kuk: Današnji potresi nastavak serije potresa na zagrebačkom području

14.01.2023.

19:46

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Foto: HTV / HRT

Potres, magnitude 2 cijela 9 prema Richteru, osjetio se na zagrebačkom području. Seizmološka služba zabilježila ga je u 10 sati i 4 minute, epicentar je bio 10 kilometara sjeveroistočno od središta Zagreba - kod Markova Polja. Uznemirio je mnoge. Poslijepodne, u 15 i 45, slijedio je još jedan, slabiji potres, magnitude 1,5.

Krešimir Kuk, seizmolog, Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a u Dnevniku HRT-a rekao je kako su ti potresi nastavak serija potresa na zagrebačkom području koji traju više od dvije godine.

- Oni su oslabili, ali smo posljednjih dana zabilježili određenu seizmičku aktivnost koja je ukazivala na to da se događaju potresi, ali oni su svi bili slabiji, naglasio je i dodao kako je današnji potres uzbudio stanovništvo, no on je bio slab.

Istaknuo je kako se potresi ne događaju pravilno i oni nisu raspoređeni u pravilnom slijedu.

- Oslabila je seizmička aktivnost. Ona je bila najjača godinu i pol do dvije nakon najjačeg potresa. Nakon toga potrese su zabilježili samo seizmički instrumenti, no potresi su jači od uobičajenih, ali svi oni su povezani s onim najjačim, rekao je Kuk.

Na pitanje kakva je situacija na Banovini, Kuk je rekao kako se svakodnevno bilježi na tom području dosta potresa koji su dosta slabiji nego prije, ali tamo je aktivnost jača nego na zagrebačkom području i kako kaže, ti se potresi još uvijek zamjećuju.

- Područje Hercegovine koje je trenutno seizmički aktivno povezano je s područjem južne Hrvatske, rekao je Kuk.

Naglasio je kako potresi na ovim područjima izazivaju zanimanje seizmologa iz cijelog svijeta.

- Ono što se prvo radi nakon serije potresa je da se prouči mehanizam potresa. Nakon toga kada se analizira šira seizmičnost u dužem periodu dobivaju se kvalitetniji rezultati u širem smislu, kazao je.

Na pitanje hoće li se moći predvidjeti potresi, Kuk je rekao kako znanost radi na tome, ali kako je to teško pitanje stoga što svaki jači potres nastaje duže vrijeme.

- Precizno definiranje nastanka potresa je upitno hoće li se ikada moći, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!