Kupujući radni stroj preko interneta Gospićanin ostao bez 11.000 eura

20.02.2023.

12:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

Gospićanin ostao bez 11.000 eura

Gospićanin ostao bez 11.000 eura

Foto: - / Shutterstock

Policija traga za on-line prevarantom koji je 45-godišnjeg Gospićanina oštetio za 11.000 eura nakon što je preko internetskog oglasnika dogovorio kupnju i uplatio novac za radni stroj.

Ličko-senjska policija danas je priopćila da im se za pomoć obratio 45-godišnjak koji je početkom veljače na internet oglasniku pronašao oglas za kupnju radnog stroja i stupio u kontakt s prodavateljem te je temeljem e-mail dogovora uplatio novac.

Kako je rekla glasnogovornica PU Maja Brozičević komunikacija je počela preko oglasnika, nakon čega je Gospićanin dobio email adresu na koju se trebao javi. Kada je kroz prepisku dobio podatke računa na koju da uplati novac uslijedilo je još nekoliko mailova, o tome kada će stroj stići, a onda je navodni prodavatelj prekinuo svaku komunikaciju.

Hina neslužbeno saznaje da je riječ o JCB radnom stroju za čiju kupnju je 45-godišnjak uplatio 11.000 eura. Kako bi otkrila prevaranta policija prati internetsku komunikaciju i trag novca.

Policija je tim povodom građane upozorila da budu oprezni prilikom online kupnje, jer se nerijetko događa da poveznice za plaćanje vode na lažne stranice te "trebaju dobro pogledati internetsku adresu na koju poveznica vodi.

Savjetuju da se kod takve kupnje trebaju koristiti prvenstveno online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, jer da su veće šanse da će se moći riješiti mogući problemi.

- Potrudite se prije kupnje istražiti i provjeriti recenzije drugih kupaca, plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja i to samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu, rekla je Brozičević.

Dodala je i da se kod internetske kupovine trebaju izbjegavati oglasi i stranice koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode i nešto što se čini predobro da bi bilo istinito.

U policiji savjetuju da on-line plaćanja treba obavljati samo na sigurnom uređaju sa redovito ažuriranim operativnim sustavom i sigurnosnim softverom, a ako plaćeni proizvod ne stigne treba kontaktirati prodavača, a ako on ne odgovara i banku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!