Kuštera: Brod bi trebao biti izvučen danas između 14-16 sati

25.07.2022.

09:15

Autor: M.M./HRT

Željko Kuštera, lučki kapetan

Željko Kuštera, lučki kapetan

Foto: HTV / HRT

Turistički brod dug 21 metar koji je preksinoć udario u pristanište benzinske postaje na splitskoj Zapadnoj obali i potonuo, danas bi trebao biti izvučen iz mora. U nesreći, srećom, nitko nije ozlijeđen, a protiv kapetana broda, koji je bio pod utjecajem alkohola, splitska će policija podnijeti kaznenu prijavu DORH-u.

Željko Kuštera, lučki kapetan rekao je za HTV da su noćas stigli padobrani pomoću kojih bi brod trebao biti izvučen danas između 14-16 sati.

- Ronioci su pregledali brod, sada se gleda gdje će se padobrani staviti tako da brod uzgonom ispluta van. Nakon toga oštećenje se mora zakrpati i onda Hrvatski registar brodova mora dati dozvolu da se može otegliti u jedno od brodogradilišta, rekao je.

- Izgleda jednostavno, ali na ovoj lokaciji gdje je benzinska postaja, ne možete dolaziti s klasičnim dizalicama zbog svih instalacija koje se tu nalaze pod tlakom. Morate sve pripremiti i imati sve dozvole, rekao je Kuštera. 

Na pitanje je li došlo do onečišćenja, rekao je kako su brane su postavljene, te da su dva puta bile cisterne koje su pokupile otpad koji je bio oko broda.

- Uspjeli smo na vrijeme spriječiti onečišćenje splitske luke, istaknuo je. 

Ove godine dosta je pomorskih nesreća.

- Što je više turista, veći nautički turizam, moramo svi zajedno kao pomorci voditi pažnju samo o sigurnosti. Da ljudi budu odmorni, te da provjerimo sposobnost broda, zaključio je Kuštera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!