Kuzmanić: Sabor ne bi trebao raspravljati o obuci ukrajinskih vojnika

25.11.2022.

10:40

Autor: HRT/IMS/V.G.

Kuzmanić i Klasić

Kuzmanić i Klasić

Foto: HTV / HRT

Vlada je Saboru uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Tri su načina pružanja pomoći ukrajinskoj vojsci. Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će obučavati ukrajinske vojnike te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Misija će trajati dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica Europske unije. Da bi Vladin prijedlog bio prihvaćen, potrebna je potpora dvotrećinske većine u Hrvatskom saboru, što znači da će trebati i glasove velikog dijela oporbe.

- Ne bi trebalo biti dvojbe ako smo dio europskih integracija, NATO-a, ako znamo tko je žrtva, a tko agresor...stav liberala je jasan, mi smo za poštivanje međunarodno priznatih granice i nedvojbeno je Rusija ovdje agresor. Nema opravdanja optuživati Ukrajinu da je produžena ruka Amerike u ratu s Rusijom kad je činjenica da je Rusija izvršila agresiju na suverenu državu. Nema dvojbe na kojoj strani RH treba biti, pogotovo jer smo mi do jučer bili u ulozi žrtve, rekao je Darko Klasić, član Odbora za obranu (HSLS).

Matko Kuzmanić, član Odbora za obranu (Socijaldemokrati), rekao je da ne postoje rusofili već da se radi o velikom nesporazumu.

- Ne trebam nikome dokazivati svoju privrženost zapadnim integracijama i podršku Ukrajini. Rat u Ukrajini traje još od 2014. Mi u Hrvatskoj imamo dva polusposobna ministra, sposobni su za svoje projekte, ali nesposobni kad treba odraditi neke projekte za državu. Tako ministar Grlić Radman ode u Bruxelles i preuzme neke obveze bez da se konzultira s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom i na taj način izbjegne ovu situaciju u kojoj smo se našli - da pričamo o stvarima o kojima Sabor ne treba raspravljati.

Kuzmanić je ustvrdio da je "sukob nestao kad su Grlić Radman i Banožić napravili određene gluposti, isprovocirali predsjednika koji je sukreator vanjske politike i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske".

Za raspravu u Saboru o ovoj temi ne treba dvotrećinska većina nego 77 posto glasova.

- Odavno sam odabrao stranu, ali ova situacija nije dvodimenzionalna kako se pokušava predstaviti i mislim da oni neće završiti nakon mogućeg glasanja u Saboru nego tek kada Plenković shvati da ima dva polusposobna ministra koja hitno treba razriješiti, da na taj način zaustavimo ovu šizofrenu situaciju u kojoj ministar obrane i predsjednik ne razgovaraju, rekao je Kuzmanić.

Zašto ne bi smijenili predsjednika, upitala je HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba.

- Zato što u proceduralnom smislu predsjednik jest u pravu, bez obzira na ove grozne izjave koje čitam i s kojima se ne slažem. Meritum problema je nepoštivanje pravila i propisa, konkretno nepoštivanje institucije predsjednika Republike, rekao je Kuzmanić.

Meritum problema je nepoštivanje pravila i propisa, konkretno nepoštivanje institucije predsjednika Republike.

Matko Kuzmanić, Socijaldemokrati

Klasić: Jedino mjerodavno je mišljenje Ustavnog suda

Klasić je rekao kako ga žalosti što predsjednik Republike sam ruši institucije koje predstavlja dugoročno u očima saveznika na međunarodnoj razini diskreditira važnost države.

- Cijelu državu se dovodi u nepovoljan položaj, ustvrdio je.

- U dva sektora u kojima imamo nadležnost Vlade i predsjednika, ministarstvu vanjskih poslova i obrane, očito postoji šum u komunikaciji. Mislim da će u vanjskoj politici taj šum biti još izraženiji, ovo je samo vrh ledenog brijega. Jedino mjerodavno mišljenje je Ustavnog suda, ja sam mislio da će oni reagirati. Ovo ovako dugo ne može ići, rekao je.

Misli da je trenutno cijeli sustav u blokadi te da se Ustavni sud treba očitovati o ovlastima predsjednika Republike.

 Ovo nije dobro za vojsku u ovim kriznim vremenima.

U dva sektora u kojima imamo nadležnost Vlade i predsjednika, ministarstvu vanjskih poslova i obrane, očito postoji šum u komunikaciji. Jedino mjerodavno mišljenje je Ustavnog suda.

Darko Klasić, HSLS

Kuzmanić: Netko mora priznati pogrešku

Da bi Vladin prijedlog prošao u Saboru potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 glas, što znači da vladajućima trebaju i 24 oporbena glasa. Sudeći prema trenutnim reakcijama, tih glasova nema. Što će se dogoditi ako Sabor odbaci tu odluku?

Kuzmanić je rekao kako se nada da taj prijedlog neće doći na glasanje u Sabor.

- Netko mora priznati pogrešku. Problem nije mali, pitanje je samo kad će predsjednik Vlade presjeći i odlučiti da se mora određenim ljudima zahvaliti, rekao je.

Upitan bojkotiraju li zastupnici vladajuće većine HDZ-a Odbor za obranu, odnosno raspravu o proračunu zbog ministra Banožića, Klasić je rekao kako misli da ta tvrdnja ne stoji. Iako, priznaje da nisu nazočili sjednicu. Smatra da je to zbog bojkota samog ministra.

- Imamo staru navadu da osnivamo hrpu povjerenstava i na kraju se problem ne riješi. Ukrajincima je vrijeme novac, oni to vrijeme plaćaju krvlju, dok mi vodimo prazne rasprave za neke stvari gdje HV ne služi u borbenim djelovanjima kao npr. Afganistanu, ovdje se radi o tome da trebamo primiti na obuku Ukrajince, ne vidim gdje je tu spor između dva brda, rekao je Klasić dodajući da ovdje ne postoji stvarni problem, rekao je Klasić.

- Mi uvijek radimo drame gdje nema problema, a tamo gdje ih ima, stavljamo ih se ispod tepiha, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!