Zastupnici o Lavrovljevim pohvalama na račun Milanovića

18.01.2023.

Zadnja izmjena 18:25

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Sabor; S. Lavrov

Sabor; S. Lavrov

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / REUTERS/Shamil Zhumatov

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov održao je prvu veliku godišnju konferenciju za novinare, a na njoj je čak spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Pohvalio je njegovu nedavnu izjavu kada je među ostalim rekao da "Washington i NATO preko Ukrajine vode hibridni rat protiv Rusije". Za komentar tih pohvala novinari su pitali predsjednika SDP-a Peđu Grbina. Stigle su i ostale reakcije.

- Washington, prije svega, i NATO vode proxy rat preko Ukrajine protiv Rusije i obrnuto. Što nije jasno?

Ovako je predsjednik Milanović govorio prije tri dana. A ovako ruski šef diplomacije njegovu izjavu - hvali.

- Ovo što se sada događa u Ukrajini rezultat je višegodišnjih priprema Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika za pokretanje hibridnog rata protiv Ruske Federacije. Zapravo, to nitko ne skriva. Nedavno je hrvatski predsjednik Milanović rekao da je to NATO-ov rat protiv Rusije, to je izravna i iskrena izjava, rekao je Sergej Lavrov.

Za vladajuću stranku o porukama Milanovića i Lavrova dvojbi nema. Tvrde da je riječ o istom narativu i da je to samo nastavak predsjednikove retorike.

- Ako pogledate, riječ je zapravo o identičnim rečenicama, identičnom narativu. Ako smo dosad mogli pretpostavljati i povezivati određene izjave predsjednika Republike Hrvatske, mislim da nakon ovih izjava i pohvale koje dolaze od šefa ruske diplomacije potpuno je evidentno kojeg je točno stava predsjednik Republike što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je HDZ-ov zastupnik Damir Habijan

- To je samo nastavak retorike koji je dobio "level up" pa sada dobiva izravne pohvale šefa ruske diplomacije, dodao je.


Habijan je kazao kako je Milanović imao nekoliko spornih izjava o Ukrajini, od toga da je to korumpirana zemlja kojoj je Europska unija pomogla prilikom državnog prevrata na Majdanu do one prilikom 31. godišnjice priznanja Hrvatske da SAD preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije i da je to NATO-ov rat. Podsjetio je i da se predsjednik Republike snažno protivio obuci ukrajinskih vojnika u Poljskoj, a nedavno je ispratio kontingent HV-a upravo u Poljsku.

I stajalište šefa SDP-a daleko je od onog koje zastupa bivši šef stranke.

-  Doista ne znam što je Lavrov rekao, ali ono što jest točno - ovo je rat koji je izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu. Rusija je napala Ukrajinu. Kao što je Srbija svojedobno napala Hrvatsku, tako je Rusija sada napala Ukrajinu, to je jedino što je točno, rekao je Peđa Grbin novinarima. 

 -  Drugo me ne zanima, odgovorio je na pitanje o tome štete li Hrvatskoj izjave predsjednika Milanovića.

I u Mostu ističu da ih predsjednikove izjave ne zanimaju. Tvrde i da ne mogu naštetiti Hrvatskoj.

- Ono što govori Zoran Milanović mene ne zanima. Niti sam ga podržao u predsjedničkoj kampanji niti ću ga podržati u kampanji koja će doći, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

- U nekim stvarima se s njim slažemo, kao što smo se slagali oko epidemije i oko odnosa prema BiH, a oko mnogih drugih stvari nemamo jednoznačan stav, rekao je također.

Dodao je kako o tim izjavama treba pitati one koji su ga podržali.

- Mislim da te izjave ne mogu naštetiti jer se zna u kojem smjeru Hrvatska ide i tko su njeni strateški partneri, dodao je.

Koalicijski partner HDZ-a ne isključuje ni da je riječ o ruskom potezu radi stvaranja konfuzije u hrvatskom političkom prostoru.

- Ne bih se iznenadio da je to pila naopako s ruske strane da unese dodatnu konfuziju u Hrvatsku. To je sigurno izjava koja će jako odjeknuti u hrvatskom političkom prostoru. S druge strane, predsjednik Milanović si je sam zakuhao s nespretnim izjavama koje je davao, a gdje se moglo zaključiti doista da on navija za Rusiju. Međutim, ne vjerujem da bi Rusi bili toliko nespretni da takvu izjavu daju javno. Oni sve daju tajno, rekao je Dario Hrebak, HSLS.

- Mislim da bi se svatko trebao zabrinuti ako ga pohvali izrazito visoki dužnosnik zemlje koja već gotovo godinu dana vrši agresiju na teritoriju druge zemlje s nemjerljivom štetom i ljudskim tragedijama, rekla je Ivana Kekin iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka te dodala kako stranka od početka stoji na poziciji pomoći Ukrajini.

Komentirala je i nestanak blokirane jahte u vlasništvu oligarha. Premijer je, pak, jučer najavio sankcije odgovornima za taj propust.


- Može biti namjera, vidjeli smo sigurno da postoji mogućnost i za to, a s druge strane, točno je da je naša država tako nefunkcionalna da može izgubiti i jahtu, rekla je Kekin.


Pitanje o okolnostima nestanka - tek treba dobiti odgovor.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!