Lažne policajce uhitili pravi policajci s Medveščaka

03.03.2022.

13:05

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Dvojicu prevaranata koji su se lažno predstavljali kao policajci ili bankari uhitili su pravi policajci s Medveščaka, osumnjičivši ih da su od kraja siječnja u više slučajeva svoje žrtve prevarili za 290 tisuća kuna, uvjeravajući ih da su njihove novčanice krivotvorine.

Zagrebačka policija na teret uhićenima od 59 i 34 godine stavlja četiri prijevare od kojih je jedna ostala u pokušaju, ali i razbojničku krađu. U prijevarama je, sumnja policija, sudjelovalo još nekoliko zasad nepoznatih osoba koje su prethodno telefonom nazivali žrtve i upućivali ih da podignu novac s računa.

Dvojac se žrtvama lažno predstavljalo da su policajci ili bankari, uvjeravajući ih da kod kuće imaju krivotvoreni novac i koji treba provjeriti pri čemu je stariji prevarant posjećivao žrtve, a mlađi čekao u automobilu.

No, na kraj su im stali policajci koji su starijeg muškaraca sa značkom nalik policijskoj uhitili pred stanom žene koja mu je predala novac. Drugi muškarac u to vrijeme nalazio se u automobilu ispred zgrade.

Dvojac je prema policijskim sumnjama do telefonskog broja žrtve došao uz pomoć nepoznate žene koja je nazvala oštećenu i rekla joj da zove iz policije, a to joj je lažno potvrdio i zasad nepoznati muškarac koji se također predstavio kao policajac i uputio ju da podigne s računa sve novce.

Policija sumnja da su od kraja siječnja do 2. veljače s nepoznatom ženom, a u jednom slučaju i trećim zasad nepoznatim muškarcem, u dva navrata telefonom također kontaktirali muškarca i ženu starije životne dobi.

U tom slučaju nepoznata žena se oštećenima na Medveščaku i Ravnicama lažno predstavila kao zaposlenica banke, a potom su osumnjičeni muškarci automobilom došli do kuća oštećenih. Nakon što su povjerovali u njihovu priču o krivotvorenim novčanicama predali su novac starijem prevarantu.

Policija dvojac sumnjiči i da su se 7. veljače dovezli do kuće žrtve u Dubravi gdje je prevarant sa stola uzeo kuvertu s novcem koji je oštećena pripremila radi provjere i potom je odgurnuo kad ga je ona pokušala zaustaviti.

Još jednom prilikom, 23. veljače sa zasad nepoznatom ženom pokušali su prevariti građanina iz Dubrave kojeg su također prethodno nazvali telefonom, ali je on posumnjao i odbio im dati novac iako ga je već bio pripremio, kažu u policiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!