Leinert Novosel: Riječani su još uvijek skloniji ljevijim opcijama

13.05.2021.

19:48

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirala je u HTV-ovu Dnevniku rezultate večerašnjeg HRejtinga. Naglasila je kako su Riječani još uvijek skloniji ljevijim opcijama, njih čak pedesetak posto. Poručila je da je tridesetak posto Riječana sklono opcijama centra, a tek ih dvadesetak posto podržava desnije stranke. 

Leinert Novosel dodala je da je i logičan redoslijed kandidata koji je predstavljen u večerašnjem HRejtingu.

- SDP još uvijek ima snage, što pokazuje i postotak njihovog kandidata Marka Filipovića u HRejtingu, usprkos svim problemima koje ima na širem planu. Za vratom im puše nezavisna lista Davora Štimca, te koji pokazuje odličan potencijal. Nikola Ivaniš je jedan vrlo iskusan, prekaljeni političar, recimo to lijevi liberal. Više naginje lijevom centru, a dobro je ostavio iza sebe HDZ-ovog kandidata Josipa Ostrogovića, koji po mojem mišljenju nema baš velike šanse da se probije u drugi krug, rekla je Leinert Novosel. 

Leinert Novosel istaknula je kako vjeruje da SDP u drugom krugu neće izgubiti, te da će imati svojega gradonačelnika u Rijeci. Dodala je kako misli da HDZ tu šansu nema. Profesorica je rekla kako vjeruje da će kandidat PGS-a i Laburista Nikola Ivaniš indirektno pomoći SDP-u te smanjiti šanse Davora Štimca, kandidata grupe birača.

Rekla je kako vjeruje da će se u drugom izbornom krugu Filipović naći sa Štimcem. Poručila je da su i Filipović i Ivaniš cijelo vrijeme do sada radili u sjeni Vojka Obersnela.

- Imamo takav model i u Zagrebu, naglasila je profesorica.  

Leinert Novosel rekla je kako im vezanje uz Obersnela može biti i vrlina, ali i mana, jer ih ljudi previše povezuju s njim.

Istaknula je kako Marin Miletić ima veliki uzlet, ali njegova popularnost ipak se ne razvija dalje.

 - Očito je riječ o jednom trenutku koji je dobro iskorišten. Njega doživljavaju kao jednu političku, osebujnu, specifičnu figuru, a koji želi čovjeka staviti u prvi plan, a ne program, dodala je profesorica Leinert Novosel.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!