07:58 / 20.02.2019.

Autor: HRT

Lex Franak: Imamo pravo tužiti za kamatu i tečaj

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanska inicijativa Lex Franak u subotu će održati prosvjed pod nazivom "Glas upozorenja" zbog nekoliko problema vezanih uz konverziju kredita u švicarskim francima.
Građanska inicijativa Lex Franak u subotu će održati prosvjed pod nazivom "Glas upozorenja" zbog nekoliko problema vezanih uz konverziju kredita u švicarskim francima. Žale se na tromost hrvatskog pravosuđa i njegovu neusklađenost.

Božo Ivošević, dugogodišnji borac za pravdu svih onih koj su se zadužili u francima, podsjetio je prilikom gostovanja u HRT-ovom Studiju 4 na probleme nastale s kreditima u švicarskim francima i državnu intervenciju.

- Čekamo mišljenje Vrhovnog suda. Imamo pravo tužiti za kamatu i tečaj. No mi koji smo konvertirali kredite imamo problem što banke, a i neki sudovi smatraju da smo obeštećeni, a u stvari nismo. Čekamo da Vrhovni sud kaže da li konverzija utječe na tu tužbu kojom bi mi tužili banke ili konverzija nema na to utjecaja, istaknuo je Ivošević.

Naglasio je da su boljoj poziciji građani koji su kupili i otplatili npr. automobile, kredite za adaptaciju, odnosno koji su kredite otplatili prije konverzije. 

- Ako Vrhovni sud donese takvu presudu, onda s odvjetnikom idemu u banku i tražimo ništetnost ugovora. Banka tada meni vraća moje, a ja njoj njezino, dodao je.

Zahtijevamo od državog aparata da država donese zakon kojim ćemo mi biti obeštećeni, po zakonima Republike Hrvatske, Europske unije, a i po pravnoj stečevini Europe, kazao je Ivošević. Dodao je da su Mađarska i Austrija su takve probleme riješile, a i Njemačka ponešto. 

Prema mišljenju Ivoševića bankarski lobiji i krupni kapital utječu na odluke Vlade. 

- S druge strane, građani o svojim problemima "kukaju" preko facebooka. Zato se trebaju pojaviti na ulici, pa se zato i organiira ovaj prosvjed. Krećemo u 11.55 sa Zrinjevca, ispred Vrhovnog suda. Doći će nam kolege iz Srbije, Slovenije i BiH sa sličnim problemima, istaknuo je među ostalim Ivošević u Studiju 4. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!