16:59 / 09.04.2019.

Autor: D.M./S.M./HRT

Li Kequiang u Zagrebu - nova stranica u odnosima Kine i RH

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o jednom od dosad najvažnijih vanjskopolitičkih događaja u Hrvatskoj. Stiže i izaslanstvo od gotovo 250 političara i gospodarstvenika.
Kineski premijer Li Keqiang u prvom je posjetu Hrvatskoj. Riječ je o jednom od dosad najvažnijih vanjskopolitičkih događaja u Hrvatskoj. Uz njega, u Hrvatsku je stiglo i izaslanstvo od gotovo 250 političara i gospodarstvenika.

Li Kequiang
i njegov domaćin, premijer Andrej Plenković, nakon razgovora u Banskim dvorima prisustvovali su i potpisivanju šest ugovora o suradnji. Glavna poruka koja je poslana danas kratko glasi: Hrvatskoj su širom otvorena vrata suradnje s Kinom.

Robna razmjena Hrvatske i Kine iznosi oko milijardu eura, dok na hrvatski izvoz otpada samo 130 milijuna. Hrvatsku svoju šansu vidi i u turizmu. Lani je našu zemlju posjetilo 250.000 Kineza, a ove godine očekuje se još više gostiju s Dalekog istoka.

- Analiziramo posjet Kineza Hrvatskoj
- Mogu li EU i Kina bolje trgovati - i gdje je tu Hrvatska?
- Neviđene mjere sigurnosti za kineskog premijera
- "Hrvatska je još 2009. mogla postati dio investicijske karte Kine" 


Brojni događaji obilježili su prvi dan posjeta velikog kineskog izaslanstva Hrvatskoj.

15.58 - Susretom hrvatske predsjednice i kineskog premijera završio je radni posjet kineske delegacije Zagrebu. Štićena kolona na putu je prema zračnoj luci. Kineski premijer putuje u Dubrovnik u kojem će se održati poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Dubrovnik se stoga priprema za dolazak šefova vlada, pa su sigurnosne mjere na najvišoj razini.

15.05 - Kineski premijer Li Kequiang s izaslanstvom stigao je na Pantovčak. U tijeku su razgovori s predsjednicom. Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje se - još će jednom u razgovoru s kineskim premijerom naglasiti tradiocionalne dobre povijesne veze još od doba Marka Pola. Dat će potporu Hrvatske kineskom megaprojektu 'Jedan pojas, jedan put' i reći da Hrvatska može ponuditi Luku Rijeka i buduću prugu Rijeka-Budimpešta kao najbolju točku ulaska kineskih roba prema srednjoj Europi.

Tražit će daljnju kinesku potporu inicijativi 'Triju mora' koja je, kažu na Pantovčaku itekako komplementarna s projektom 'Jedan pojas, jedan put'. Ponovit će da je inicijativa Kina +15 komplementarna partnerstvu EU-a i Kine. Naglasit će se važnost Pelješkog mosta kao pokaznog primjera budućih projekata Bruxellesa i Pekinga.14.30 - U 15 sati kineski premijer Li Kequiang sastat će se s predsjedicom Kolindom Grabar-Kitarović. U ekonomskom nadiranju Kine na Stari kontinent Kineze najviše zanimaju prometni i logistički koridori. Kina na Jadranu trenutno dvoji između Trsta i Rijeke kao dviju najoptimalnijih točaka za ulazak kineske robe na tržište srednje Europe. Očekuje se da će predsjednica tražiti daljnju potporu Kine za inicijativu Triju mora. Uoči početka susreta s Pantovčaka se javio Dragan Nikolić.- 13.50 - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweia. Više pročitajte ovdje.

- 12.20 - Premijeri Plenković i Kequiang stigli su u hotel Esplanade na svečani ručak koji je počeo zdravicom. Na ručku je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Visokim gostima poslužena je pašteta od prepelice u marmeladi od rajčice, teleći file u umaku od goruščice i štrukli.- 11.50 - Kineski premijer tijekom posjeta Klovićevim dvorima osvrnuo se i na seriju 'Igra prijestolja' koja se snimala u Dubrovniku. "Mi u Dubrovnik na summit 16 + 1 dolazimo u vrijeme emitiranja posljednje sezone serije, ali želim naglasiti da naša suradnja nije 'Game of Thrones' nego istinska suradnja za zajedički razvitak i interes", poručio je Li Kequiang.- 11.30 - Kinesko izalsnstvo na čelu s premijerom Keqiangom u Klovićevim dvorima prisustvovalo je otvorenju izložbe 'Učenjaci drevne Kine'. Otvaranjem izložbe počela je Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.

Li je rekao da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, "čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli", kao i uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji. "Njihov uspjeh gledalo je pola milijarde Kineza, pa se može reći da najviše navijača imate u Kini", našalio se. Više o izložbi pročitajte ovdje.- 11.15 - Ministarstvo poljoprivrede priopćilo kako se za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju vrata kineskog tržišta. Uz to najavljuju i izvoz u Kinu tunjevine i mesa peradi. Više o potpisanim ugovorima pročitajte ovdje.

- 11.00 - Kineski premijer potom je otišao u Sabor gdje se susreo s Gordanom Jandrokovićem. Prvi je ovo put da jedan kineski premijer dolazi u Hrvatski sabor. Uz predsjednika Sabora na susretu u Dvorani Ante Starčevića bili su i zastupnici Domagoj Ivan Milošević, Gordan Maras, Ante Sanader, Sunčana Glavak i Damir Mateljan.

Na pitanje hoće li se u praksi vidjeti rezultati današnjih potpisanih ugovora s Kinezima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako Kinezi grade Pelješki most, a da je kineski kapital vezan i za izgradnju vjetroelektrana kod Senja. "Suradnju treba produbljivati. Kina je već iskazala interes za izgradnju pruge. Vjerujem da postoji mogućnost da se taj projekt i realizira", kazao je Jandroković.- 10.35 - Dvojica premijera obratili su se javnosti. Prethodno ministri Kine i Hrvatske razmijenili su memorandume o suradnji na brojnim područjima. Ovaj posjet je prekretnica u odnosima dviju zemalja rekao je premijer Andrej Plenković. Razgovori su nam bili iskreni, prijateljski i plodnosni, poručio je Li Kequiang.

Dvije vlade potpisale su šest sporazuma u Zagrebu, a još četiri sporazuma bit će potpisana u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport. Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka.- 10.39 - Nakon završetka sastanka dvojica premijera razmijenili su poklone. Premijer Andrej Plenkovic kineskome kolegi, između ostalog, poklonio je loptu s finala Svjetskog nogometnog prvenstva s potpisima finalista i Rimčev električni bicikl Greyp G6. Li je Plenkoviću darovao košarkašku loptu i dres.- 9.40 - Sastanak visokih izaslanstava počeo je uvodnim riječima u kojima su dvojica premijera iskazala spremnost da odnose dviju država podignu na višu razinu. Dvije vlade potpisat će šest sporazuma u Zagrebu i još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

"Hrvatska je izrazito zadovoljna da ćemo danas moći detaljnije razgovarati o brojnim područjima suradnje, ali i biti domaćini sastanku Kine i 16 država srednje i istočne Europe u Dubrovniku", poručio je premijer Andrej Plenković. Šesti sastanak u 27 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja pokazuje koliko se suradnja  podiže na još višu razinu, izjavio je Li Kequiang dodajući da Kina i Hrvatska ulaze u dijamantno razdoblje. - 9.30 -
Kineski premijer Li Keqiang stigao je u Banske dvore. Na Markovu trgu upriličen mu je svečani doček. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković. Kineski premijer pozdravio se s članovima Vlade. Li Keqiang upisao se u Zlatnu knjigu, nakon čega su počeli razgovori visokih izaslanstava. 8.00 - S Markova trga javio se HRT-ov reporter Gordan Žvanović. Li Keqiang danas će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore. Nakon bilateralnog posjeta, Li Keqiang u Dubrovniku će u četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.Kineski premijer stigao je u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put". Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika. Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.Zbog dolaska kineske delegacije prevođene premijerom Li Keqiangom, danas  će u Zagrebu povremeno na snazi biti posebna regulacija prometa, a tvrtka Croatia Airlines uvela je pet dodatnih letova između Zagreba i Dubrovnika.

Prije dolaska u Hrvatsku, kineski premijer u Bruxellesu je sudjelovao na summitu EU-Kina. U zajedničkoj izjavi Kina je obećala ravnopravan tretman europskih kompanija te prvi put pristala na reformu pravila Svjetske trgovinske organzacije o industrijskim potporama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!