Liječnica iz Klinike "Dr. Fran Mihaljević": Nikad toliki broj bolesnika na ECMO-u, na respiratoru i trudnica

17.10.2021.

10:39

Autor: HRT

Dr. Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević"

Dr. Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević"

Foto: HRT / IMS

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Umrla je jedna starija osoba te 67-godišnjak, bez kroničnih bolesti koji nije bio cijepljen. U Klinici su trenutačno hospitalizarana 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece.  

- Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba priključeno je na ECMO uređaj, odnosno na uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen, kazala je za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".


Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.


- Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati, dodala je.

U našoj zemlji jučer je zabilježeno 1947 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 15 osoba. Na bolničkom je liječenju 871 pacijent, a na respiratoru njih 114. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!