Liječnici očekuju konkretna djela

12.04.2023.

09:35

Autor: U mreži Prvog/IMS/HRT

Emisija "U mreži Prvog"

Emisija "U mreži Prvog"

Foto: HRT / HTV

Pet liječničkih udruga u Banskim dvorima nakon jučerašnjeg susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem izrazili su zadovoljstvo dogovorenim. No mogućnost štrajka i dalje postoji. Odluku o tome do kraja tjedna trebao i donijeti odbor Sindikata. U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" s urednicom i voditeljicom Jasminom Popović o jučerašnjem sastanku i očekivanjima liječnika razgovarali su Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, Boris Ujević, član Izvršnog odbora HLK i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Silvio Bašić.

- U ovom trenutku, mogu reći, zadovoljna sam time kako je razgovor izgledao. Dobila sam priliku premijeru osobno reći kakva je katastrofalna situacija u obiteljskoj medicini, koliko nas malo ima, koliko su kolege opterećeni u ordinacijama, kako će u idućih pet godina milijun stanovnika Hrvatske ostati bez svog temeljnog liječnika ako se nešto hitno ne poduzme, rekla je o sastanku s premijerom Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM).


Dodala je kako ne može reći da ne vjerujeobećanjima i garancijama koje su dobili. Liječnici očekuju konkretna djela, dogovoreni su rokovi 


- Očekujemo konkretna djela da se ostvare i tek tada ćemo moći biti doista zadovoljni, poručila je Nataša Ban Toskić. 


- Stvarno je veliki pomak da smo uspjeli doći do premijera i da nas je on saslušao, ali ne bih se složio da smo se mi jučer sve dogovorili. Dogovorili smo se o svim rokovima koji će biti. Prvi rok je 28. travnja kada će ići Uredba (o koeficijentima). Ono što je nama i važnije od te uredbe i koeficijenata jest Zakon o radno-pravnom statusu liječnika, koji je načelno dogovoren da će se donijeti kada i Zakon o plaćama javnih službenika, što treba biti do kraja ljetnog zasjedanja Sabora, kazao je Boris Ujević, član Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore. 


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, koji je sudjelovao na jučerašnjem trosatnom sastanku u Banskim dvorima, kazao je kako nije posve točno da će Zakon o radno-pravnom statusu liječnika biti donesen prije ljeta.


- Ono što je bilo na tom sastanku, vrlo je jasno rečeno da se ide paralelno u dva zakona. Prvi je zakon o plaćama, a drugi je zakon o radno-pravnom statusu liječnika, rekao je. Kolege su, mogu reći s pravom, bile frustrirane sporošću događanja, ali ta sporost nije proizašla iz toga što netko ne radi ili ne želi, nego jednostavno, problemi koji su se gomilali desetljećima ne mogu se riješiti u kratkom vremenu

Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva

Upitan što je bilo različito u pregovorima ministra i liječničkih udruga i jučerašnjeg sastanka s premijerom, Bašić je kazao da je teško ukratko reći koja je razlika.


- Pregovori s liječničkim udrugama trajali su ne mjesecima, nego godinama i puno se toga napravilo, ali ostalo je još puno toga da se dovrši. Kolege su, mogu reći s pravom, bile frustrirane sporošću događanja, ali ta sporost nije proizašla iz toga što netko ne radi ili ne želi, nego jednostavno, problemi koji su se gomilali desetljećima ne mogu se riješiti u kratkom vremenu, kazao je.


Dodao je da se ipak, mnogo toga napravilo.


- Konačno se riješilo pitanje reprezentativnosti liječničkog sindikata. Postavilo se temelje za promjene kroz našu reformu, čiji će se pravi rezultati vidjeti tek za nekoliko godina, pa možda i za 10 godina. Ono što je kolegama liječnicima goruće, to su pitanja koja treba rješavati sada. Možda je razlika u tome što su sada dobili neko čvrsto uvjerenje da će se to i realizirati, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je o jučerašnjem sastanku liječničkih udruga s premijerom i ministrom zdravstva. 


Bašić je rekao da bi kolege liječnici trebali vjerovati svima u resornom ministarstvu, naravno i ministru, ali kako ostaje činjenica da su problemi presporo rješavani i neka rješenja koja su bila obećana, prema mišljenju Ministarstva, iz objektivnih razloga nisu realizirana.


Nadovezala se Nataša BanToskić, rekavši da je teško govoriti u kategorijama vjerovanja ili ne vjerovanja.


- Niti jedan argument, prijedlog i primjedba konkretno, obiteljskih liječnika, nije usvojena prilikom kreiranja Zakona o zdravstvenoj zaštiti ni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Prema tome, mi smo godinama sudjelovali u radnim skupinama, davali pisane prijedloge i ama baš ništa od toga nije usvojeno. O kakvom vjerovanju tu možemo govoriti, upitala je.


Kazala je da se obiteljske liječnike nije slušalo ni cijenilo, i na nesreću, dogodilo se upravo ono na što su upozoravali.Mi očekujemo da postoje neke poluge vlasti i neki mehanizmi, nešto što se može i mora napraviti odmah - za spas hrvatskog zdravstva

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a


- Temelji zdravstvene zaštite urušavaju se. Ne možemo sada govoriti o tome da se za nešto rezultati vide za 10 godina. Naši pacijenti sada trebaju rješenje i naši kolege trebaju sada, odmah rješenje. Mi očekujemo da postoje neke poluge vlasti i neki mehanizmi, nešto što se može i mora napraviti odmah - za spas hrvatskog zdravstva. Ako nema liječnika, kako mogu biti zadovoljni pacijenti, upozorila je.


- Nama je itekako stalo do toga što će biti za 10 godina, za 20 i za 30 godina, nadovezao se Bašić i istaknuo da je u tome razlika. 


- Isto tako, svi problemi koji su se nagomilavali desetljećma, iz bivšeg sustava i nadalje, ne mogu se riješiti odmah. Jasno mi je da kolegica to hoće odmah, ali jednostavno, znamo da se liječnik ne može stvoriti odmah, rekao je. 


Dodao je da ako liječnika nema, a želimo ih odmah, moramo, kao što to radi zapadna Europa, uvesti liječnike.


- Želimo da naše građane liječe liječnici školovani ovdje i doista mislim da imamo vrlo kvalitetan edukativni sustav. Ili ćemo pribjeći tome da ljude liječe oni koji ne razumiju naš jezik. Ako želimo ovo prvo, onda prvo moramo ispraviti socijalistički sustav koji perzistira sa zakrpama koje stalno radimo. Postoji niz razloga zašto to nitko dosad nije napravio, ne samo mi. Netočno je da se ništa nije napravilo, rekao je državni tajnik Bašić.


Priznao je da su liječnici primarne zdravstvene zaštite preopterećeni, posebno administracijom, ali se to postupno rješava.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!