Nakon maratonskih pregovora liječnici postigli dogovor s Vladom

11.04.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/Vijesti/B.A./HRT/Hina

Renata Čulinović Čaić i Vili Beroš

Renata Čulinović Čaić i Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Predstavnici pet liječničkih udruga zadovoljni su sastankom s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim suradnicima. Kažu da je razgovor bio konstruktivan te da su definirali rješenja za njihove probleme. Koeficijenti plaća uredit će se do 28. travnja, olakšat će se uvjeti za specijalizacije, a do 1. listopada revidirat će se plan mjera zdravstvene zaštite. Ne ostvari li se dogovoreno, liječnici kažu - štrajk je još uvijek moguć, a odluku o njemu donosi Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata. 

Više od tri sata trajao je sastanak predstavnika liječničkih udruga s premijerom Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Obje strane naglasile su da je razgovor bio konstruktivan, liječnici su zadovoljni, plaće će rasti, njihovi će zahtjevi biti ispunjeni. Zadnju riječ o tome hoće li se ipak održati štrajk imat će Glavni odbor liječničkog sindikata, ali sudeći prema svemu neće ga biti.

Među ostalim zadan je rok do 28. travnja za stupanje na snagu uredbe o koeficijentima. Uredbom će se izjednačiti određeni koeficijenti užih specijalizacija i specijalizacija u bolničkom zdravstvenom sustavu, izjednačiti koeficijenti specijalista u bolničkom i izvanbolničkom sustavu, te specijalizantima podići koeficijent za 10 posto, kao i doktorima medicine, doktorima dentalnim medicine, te magistrima farmacije i biokemije koji nemaju specijalizaciju. Sve će to stajati oko 70 milijuna eura.


Što se tiče ugovornih obaveza za prijevremeni raskid radnog odnosa po završenim specijalizacijama, koje su predstavnici liječnika nazivali robovlasničkima, ministar Beroš rekao je da će ih pro futuro liberalizirati, kao i probati riješiti stanje za sve postojeće ugovore.

- Jasno smo iznijeli premijeru koji su točno problemi s tim ugovorima, s tim vraćanjima bruto plaća i s tim paušalnim iznosima s tim novijim ugovorima i da niti jedan specijalizant ne bježi od stvarnih troškova te specijalizacije, (...) ali da takav oblik ugovora koji je dosad postojao neće više biti, rekao je Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Kada je riječ o vremensko-kadrovskim normativima dogovoreno je pak da će se plan i program mjera zdravstvene zaštite revidirati do 1. listopada.


Osim toga, dogovoreno je da će se zakon o radno-pravnom statusu liječnika izraditi paralelno s novim zakonom o plaćama u javnim i državnim službama, te njime riješiti sve specifičnosti liječničke struke kao što su veliki broj dežurstava, pripravnosti, prekovremenih sati i drugo.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić izrazila je zadovoljstvo sastankom, a što se tiče štrajka liječnika rekla da je Skupština jednoglasno podržala pokretanje aktivnosti oko štrajka te da će konačnu odluku donijeti Glavni odbor nakon što bude obaviješten o rezultatima sastanka. 

Pregled događaja pogledajte u prilogu Ruže Ištuk iz HTV-ovog središnjeg Dnevnika:

U nastavku pratite tijek događaja:

Plenković: Mislim da smo na tragu rješenja

Luetić: Zadovoljniji nego prije sastanka

Beroš: Sustav specijalističkog usavršavanja nije dobar

Ban Toskić: Premijer je nešto obećao, vjerujemo mu

Čulinović Čaić: Razgovor je bio konstruktivan

Plenković: Dogovorili smo rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva

O Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika

Pro futuro liberalizacija ugovornih obaveza

Rok za uredbu o koeficijentima 28. travnja

Očekuju se izjave nakon sastanka

Liječnici neće odustati

Na sastanak je došao i ministar Beroš

Čulinović Čaić: Svi ćemo jednog dana biti pacijenti

Liječničke udruge sastat će se s premijerom Plenkovićem

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!