Liječnici pripremaju štrajk, oporba ih podržava

29.03.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nakon nedavnog, dosad najvećeg prosvjeda liječnika, predstavnici pet krovnih liječničkih organizacija: Komore, Sindikata, Udruge bolničkih liječnika, Koordinacije obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika poručuju da je stanje u zdravstvu katastrofalno i da nemaju vremena za igru te da je odgovornost za štrajk na Vladi. Traže sastanak s premijerom.
Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila u srijedu, nakon sastanka Radne skupine u Ministarstvu zdravstva o zakonu o radno-pravnom statusu liječnika, da je on bio jedan od razloga za prosvjed i najavljeni štrajk, jer nije donesen na vrijeme.

Čulinović-Čaić je istaknula i kako su očekivali da će na sastanku biti ministar Vili Beroš, jer se raspravljalo o ozbiljnim stvarima koje zahtijevaju angažman ministra.

- Državni tajnik Bašić koji je vodio sastanak, rekao je da mu je u interesu da se zakon o radno-pravnom statusu liječnika donese što prije, s čime se mi slažemo, izjavila je.

Nakon što je pet udruga liječnika jučer najavilo štrajk, predsjednica HLS-a je rekla kako Vlada do štrajka još ima vremena da počne rješavati probleme.

- Detalja o jednodnevnom štrajku još nema. Prvi korak je sazivanje sjednice Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata koji onda donosi odluku o sazivanju redovne ili izvanredne skupštine. Vlada ima vremena da počne rješavati probleme, rekla je Čulinović-Čaić.

Komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o najavljenom štrajku, koji je rekao kako su plaće u zdravstvenom sektoru "rasle više nego ikad".

- Ako Plenković misli da smo spremali prosvjed i štrajk zbog plaća, onda on ne razumije u kakvom zdravstvenom sustavu radimo i kakav zdravstveni sustav imaju pacijenti, kazala je Čulinović Čaić.

Državni tajnik: Ozbiljno smo shvatili najave o štrajku


Državni tajnik i predsjednik Radne skupine za izradu zakona o radno-pravnog statusu liječnika dr. Silvio Bašić izjavio je nakon sastanka kako ne vidi zašto bi ministar trebao doći na sastanak radne skupine na kojemu nije bilo govora o štrajku.


- Vrlo smo ozbiljno shvatili najave o štrajku, a nama je prva zadaća osigurati pružanje zdravstvene usluge svim našim pacijentima. Nakon toga ćemo saslušati sve naše kolege te pokušati riješiti njihove probleme, poručio je Bašić.


Rekao je kako plaće u zdravstvenom sustavu značajno variraju te rekao kako se radi na njihovu povećanju.


- Radi se na povećanju plaća primarne zdravstvene zaštite i liječnika obiteljske medicine, a poduzeti su koraci da se izjednače koeficijenti bolničkih specijalista i specijalista primarne zdravstvene zaštite.


Predstavnica Hrvatske liječničke komore (HLK) Samija Ropar osvrnula se na izjave premijera i ministra Beroša da Komora ne bi trebala sudjelovati u akcijama za poboljšanje radno-pravnog statusa liječnika.


- Premijer bi trebao poznavati pravne akte države koju vodi. U statutu HLK stoji da je odgovorna za radno-pravni status liječnika, izjavila je.


Pet liječničkih udruga najavilo je štrajk nezadovoljno zbog neorganiziranosti sustava i nepoštovanja rokova za rješavanje njihovih zahtjeva. Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika zatražili su i da se premijer Plenković osobno uključi u rješavanje problema.


Liječnici ponavljaju: 


- Znamo ono što nas muči, znamo da nismo s ministrom uspjeli postići nekakve adekvatne pomake, tako da, evo mi nismo agresivni, tražimo pomoć, tražimo razgovor kod šefa države, rekla je Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

Ištuk: Liječnici ne odustaju od svojih zahtjeva


Ispred ministarstva zdravstva javila se HRT-ova novinarka Ruža Ištuk.

Rekla je kako se još ne zna kada će biti štrajk, ali da je izvjesno da će se održati do ljeta.

- Odluku o štrajku donosi skupština Hrvatskog liječničkog sindikata. Oni nisu potvrdili kada će se skupština sastati i hoće li biti izvanredno, ali svakako je to za očekivati, rekla je Ištuk.

Liječnici ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ministar zdravstva Vili Beroš sinoć je na najavu prosvjeda rekao da jest za dijalog, ali da prosvjed, kao i štrajk udaljavaju sve od uređenja zdravstvenog sustava i samih pacijenata.

Liječnici su rekli da će i formalno zatražiti sastanak s premijerom.

- Mi smo pristojno zamolili premijera, da nas primi, odgovora nikakvog nije bilo. Niti od ministra, koji je prema izjavama premijera, zadužen da uspostavi kontakte sa svima nama koji smo organizirali prosvjed, nismo dobili takav potez. Nama je jako žao, ali praviti se da se ne čuje glas tri tisuće liječnika prije tjedan dana mislimo da je u ovakvoj situaciji hazardiranje i vrlo neozbiljno, rekla je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

A najavu štrajka u radijskoj emisiji "A sada Vlada" komentirao je premijer Andrej Plenković.

- Plaće osobito u zdravstvenom sektoru su rasle više nego ikada. Ministar zdravstva ima zadaću razgovarati sa svim dionicima u području zdravstva, vidjeti kako se može unaprijediti. Mi smo između ostaloga prije 10 dana donijeli u Saboru u drugom čitanju dva zakona u domeni zdravstva kao dio zdravstvene reforme kao pretpostavke preuduvjeta i kamena temeljaca za cjelovitu reformu zdravstva, u tom kontekstu vodi se računa i o plaćama, rekao je premijer, te dodao:

- Interno to se malo kuha, nekad tu i oporba pomogne. Pa nisu baš svi ti akteri spontani, potpuno neovisni i ničim izazvani.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković u Opatiji je komentirao najavljeni štrajk liječnika te poručio kako za njim u ovom trenutku nema potrebe. Vjeruje da će s obje strane biti razumijevanja i doći do konkretnog dogovora.

- Ministar zdravstva će i dalje razgovarati s liječnicima. Mislim da vremena nisu idealna. Kada govorimo o mjerama i standardu svih hrvatskih ljudi, a onda i liječnika, mislim da radimo velike stvari. Veliki izazovi su bili i ostaju pred nama, tako da vjerujem da će biti razumijevanja s jedne i druge strane da dođe do konačnog i konkretnog dogovora, rekao je Butković koji je sudjelovao na hrvatsko-slovenskom poslovnom forumu o graditeljstvu.

Oporba podržava najavljeni štrajk liječnika


Oporbene stranke u srijedu su dale potporu najavljenom štrajku liječnika i medicinskog osoblja, ističući kako problem nisu samo plaće liječnika nego i uvjeti rada i radno-pravni status, uz upozorenje da je zdravstveni sustav pred slomom.

- Podržavamo štrajk liječnika i divimo se koliko su izdržali u uvjetima u kojima rade, ako uzmemo u obzir da se zdravstveni sustav urušava, a država ne čini ništa, izjavila je Sabina Glasovac (SDP).

Naprotiv, dodala je, servira zdravstvenu reformu koja to zapravo nije i protiv koje su se digli svi oni koji bi je trebali provoditi liječnici, medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje u bolnicama.

Položaj liječnika nikad teži


Činjenica je da je položaj liječnika nikad teži i da veliki broj mladih liječnika odlazi u druge zemlje zbog boljih uvjeta rada, naglasila je.

Ocijenila je da će za nekoliko godina pola milijuna hrvatskih stanovnika ostati bez obiteljskog liječnika.

Već sada pola milijuna žena nema primarnu ginekološku zaštitu, a veliki broj djece nema pravo na primarnu pedijatrijsku zaštitu, upozorila je.

Reforma liječnicima nije odgovorila na ključna pitanja kako ih administrativno rasteretiti, osigurati im normalne uvjete rada i pružiti materijalnu i svaku drugu satisfakciju da ostanu u Hrvatskoj i budu motivirani liječiti naše ljude, ocijenila je Glasovac.

Zahtjevi utemeljeni


Davorko Vidović (Socijaldemokrati) poručuje da i njegova stranka podržava štrajk jer sve zahtjeve liječnika smatra utemeljenima.

Očigledno je da reforma zdravstva koju ministar Beroš najavljuje neće riješiti probleme zbog kojih liječnici idu u štrajk i krajnje je vrijeme za sustavna, a ne parcijalna rješenja, istaknuo je.

Božo Petrov (Most) je kazao da ne zna što može biti veće upozorenje i veći signal za Vladu nego da svih pet sindikata i udruga u liječničkoj struci govori kako je stanje nesnosno, izlaze na prosvjed i sad najavljuju štrajk.

Stanje katastrofalno


Vlada pokušava to proglasiti političkom igrom, ali to nije politička igra jer je stanje u zdravstvu katastrofalno, ustvrdio je.

Pet glavnih udruga govori o tome i iznose jasne podatke da svaki treći liječnik odlazi, da trenutačno nedostaje preko dvije tisuće liječnika i četiri tisuće medicinskih sestara, a trenutačno su neki pacijenti preko 600 dana na listi čekanja za preglede, upozorava.

Stanje se samo pogoršava i Vlada bi se trebala osvijestiti inače ćemo imati kolaps i slom zdravstvenog sustava. Ovdje nije riječ samo o plaćama nego o uvjetima rada i radno-pravnom statusu liječnika, koji su odradili preko tri milijuna prekovremenih sati, istaknuo je Petrov.

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) također podržava najavu štrajka.

Štrajk je jedini put do dijaloga s vladom


Dodaje da je očito da liječničke udruge imaju dojam, i on je točan, da je štrajk jedini način da uspostave dijalog s Vladom i Ministarstvom, da dovedu vladajuće za stol i počnu normalno razgovarati o svojim zahtjevima.

Očito je i da razgovori s ministrom nemaju baš smisla jer on puno obećava, koristi jako lijepe riječi i za razliku od svog prethodnika ne posklizne se na izjavi da 'jedan svećenik vrijedi dvadeset liječnika'."

Ali ono što ministar Beroš govori i što radi je u izrazitom raskoraku i netko bi čak pomislio da imamo dva, a ne jednog ministra, smatra Kekin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!