Suša i nevrijeme uništili ličke usjeve, obitelji nemaju dovoljno za stoku

29.07.2022.

07:00

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Štete na poljoprivrednim imanjima u Ličko-senjskoj županiji

Štete na poljoprivrednim imanjima u Ličko-senjskoj županiji

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Obitelj Holjevac iz Gospića jedan je od najvećih proizvođača mlijeka u Ličko-senjskoj županiji. Mjesečno 50 krava daje i do 15.000 litara mlijeka, a ovih dana, uz sušu, nevrijeme im je uništilo polje kukuruza. Samo na njihovu imanju šteta je veća od 300.000 kuna.


Liku je najprije poharala suša, a onda se nebo zacrnjelo, zapuhao je vjetar, a pojavio se i led. Polje kukuruza potpuno je uništeno.

Marija Holjevac iz Mušaluka kaže da je na 10 ha posijan kukuruz za silažu, za hranjenje krava, ali da su sada ostali bez ičega. Tako će sada onih 10 hektara morati ili zaorati ili pokositi.

Pitanje je hoće li morati smanjiti i broj muznih krava, a samim tim i količinu proizvedenog mlijeka. Sve ovisi o nabavnoj cijeni kukuruza.

Joso Zalović iz Vukšića već je kombajnom krenuo u polje dok se oči pune suzama. Mučimo se godinu dana, ali kada nas ovako dragi Bog kazni..., tužno kaže Zalović. Uništeni su prinosi ječma, kukuruza, zobi, raži. Šteta je veća od 100.000 kuna. Zalović dodaje da će smanjiti broj stoke jer nema drugog izbora. 

Ni grad ni županija nemaju zakonsku osnovu za proglašenje elementarne nepogode.

- Kad se napravi procjena, vidjet ćemo koliko Grad može uskočiti i Županija zajedno s Gradom te što možemo za Holjevce i za ostale koji su pretrpjeli enormne štete, izjavio je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Zalović kaže da su mu do sada mnogo obećavali.

- Da vam budem iskren, imali smo u ratu štetu i nisam dobio ništa, pa se ne nadam ni sada. To ako bude, bit će na kapaljku, kazao je.

No i to malo pomoći može biti presudno za opstanak ili gašenja poljoprivrednih gospodarstva ovih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!