Poljoprivrednici na sjeveru zemlje na mukama - velika suša uništava usjeve

27.07.2022.

20:03

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Suša uništava poljoprivredu na sjeveru Hrvatske

Suša uništava poljoprivredu na sjeveru Hrvatske

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon što je potkraj svibnja nevrijeme praćeno tučom uzrokovalo veliku štetu na sjeveru Hrvatske, poljoprovrednici se suočavaju s još jednom prirodnom nepogodom - sušom. Obilnijih oborina nije bilo tri tjedna pa su se kukuruz, bundeva i soja počeli sušiti.

Osušeni listovi kukuruza, gnjila bundeva, trula paprika - slike su s polja hrvatskog sjevera. Paklene vrućine i izostanak oborina - uništavaju poljoprivredu i smanjuju prinose.

- Da nema navodnjavanja šteta bi bila 100 posto. Bundeva uništena, kukuruz, zelje, paprika ima ožegotina od sunca koje moramo baciti. Stalno smo zalijevali i nismo mogli spasiti, kaže Mirjana Lazar, Vratno.

Koliko je zemlja suha i tvrda, znaju ratari koji ovih dana pokušavaju preorati njive na kojima je pšenica požnjevena. Gotovo nemoguć posao.

- Što se tiče oranja mislim da bude jako teško, a što se tiče prinosa i ovih abnormalnih vrućina to ne pamtimo, navodnjava se i sve, ali nema efekta, govori Davor Pahić, Vidovec.

U vidovečkom kraju obitelj Kolačko kukuruz pokušava spasiti - natapanjem. No sve je to - kažu - tek vatrogasna mjera. Ova kišica ne pomaže, a i voda je - sve dublje.

Već sada neki poljoprivrednici smatraju da će zbog suše prinosi biti i upola manji.

- Ovdje najviše prevladava aluvijalno i šljunkovito tlo, to je propusno tlo koje ne zadržava količinu oborina i kad padnu kiše to se brzo isušuje, površinski je sloj suh i zato dođe do šteta, rekla je Mara Bogović, Stručna savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Iako je toplinski val iza nas - obilnije oborine trenutačno nisu na vidiku. Pa ovi poljoprivrednici s razlogom strahuju za svoje jesenske prinose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!