Načelnik općine Ližnjan: Čišćenje mora ide teško, trebat će puno vremena

14.11.2022.

Zadnja izmjena 17:14

Autor: M.M./Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/HRT

Čišćenje mora u Ližnjanu

Čišćenje mora u Ližnjanu

Foto: HRT / HTV

Počela je sanacija velikog onečišćenja mora na jugu Istre. Podsjetimo, jučer su u moru kod Ližnjana uočene velike crne mrlje. Onečišćeno je more na nekoliko lokacija, među ostalim i uvala Kuje. Zbog jakog vjetra i visokih valova sanacija jučer nije mogla početi. Obaviješten je i DORH koji će istragu o tome što je i na koji način onečistilo more provoditi zajedno s policijom i Lučkom kapetanijom.

Galerija
Sanacija uvale u Ližnjanu, Foto: Srecko Niketic /Pixsell
Sanacija uvale u Ližnjanu, Foto: Srecko Niketic /PixsellSanacija uvale u Ližnjanu, Foto: Srecko Niketic /PixsellSanacija uvale u Ližnjanu, Foto: Srecko Niketic /Pixsell

Marko Ravnić, načelnik općine Ližnjan rekao je da je osobno sudjelovao na čišćenju jednog dijela i da to ide jako teško.

- Trebat će jako puno vremena i ljudi, očekujemo pomoć svih resornih ministarstava kako bi se ovo što prije saniralo, rekao je, dodavši kako im vremenski uvjeti ne idu u prilog. 

- Riječ je o području koje je pod vrhunskom zaštitom koja obiluje biljnim i životinjskim svijetom, istaknuo je.

- Žalosno je da se ovo dogodilo i nadam se da će službe pronaći što prije krivca, zaključio je načelnik Ravnić. 

Na teren su izašli djelatnici specijalizirane riječke tvrtke "Dezinsekcija", koji su odmah postavili brane u moru kako bi spriječili da naftne mrlje, ako se promijeni smjer vjetra, onečiste i ostale dijelove obale. Zbog jakog vjetra i visokih valova, čišćenje nije moglo početi jučer.

- O čemu se točno radi, znat ćemo nakon što rovinjski Centar za istraživanje mora odradi uzorkovanje. Tijekom sutrašnjeg dana sa specijalnim cisternama, odnosno pumpama ostatak zagađenja će se početi izvlačiti iz mora, a sve ostalo što ostane u idućim danima čistit ćemo ručno, istaknuo je Ravnić, Dodao je da će im pritom biti potrebno mnogo volontera.

Uzrok onečišćenja još nije poznat, rekao je Ravnić, ističući da će "krivci morati snositi odgovornost te nadoknaditi štetu, koja je golema".

Naime, iako se jučer spominjalo onečišćenje na nekoliko stotina metara ližnjanske obale, u ponedjeljak je, po riječima mještana, nakon što se bura malo stišala, vidljivo da je nafta koja je doplutala iz nepoznatog smjera zapravo onečistila mnogo veću površinu.

Onečišćenje povezano s riječkom rafinerijom?

Pojavila se informacija da je onečišćenje povezano s riječkom rafinerijom, ali službene potvrde nema. Dolores Brenko Škerjanc iz Lučke kapetanije Pula kazala je kako još ne može to reći i da je prerano. Ne želi spekulirati jer je, kako kaže, to došlo s mora te da je prerano još govoriti o tome koji je uzrok. 

"Sanacija će trajati mjesecima"

- Sanacija će zacijelo trajati mjesecima. Što je dovelo do ovoga pokazat će istraga. Malo prije ovdje su bili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i uzeli su uzorke mrlje. Koliko toga je zahvaćeno ne zna se, ali radi se o kilometrima obale, a ribari govore kako toga ima i na pučini, izvijestila je za Dnevnik Jasminka Kalčić.

Dodaje kako su pripreme za sanaciju obavljene. Postavljene su upijajuće brane, čekaju se cisterne i kontejneri u koje će se odlagati naslage.

- Jutros je moja žena to vidjela. Ona ide svako jutro u šetnju i u 7 ujutro je zvala. Rekli su joj da ne stvara paniku. To nije panika, već je tragedija. Imamo to malo mora, ali ćemo i to uništiti, govori Anton Kostešić, ribar iz Ližnjana.

- Kad se prijavilo trebalo se odmah krenuti skupljati, a ne čekati da bura donese u Ližnjan. Mi smo izgleda otpad od Kvarnera, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!