Ljubenko o odluci Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak": To je "status quo" odluka

22.12.2022.

07:52

Autor: U mreži Prvog/T.D./HRT

Mićo Ljubenko

Mićo Ljubenko

Foto: HTV / HRT

Odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko, ustavnopravni stručnjak, profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić i odvjetnik Mićo Ljubenko gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali odluku Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak". 

Čak 55 tisuća hrvatskih građana koji su 2015. kredite u švicarskim francima konvertirali u kredite u eurima - ponovno je razočarano. I to odlukom Vrhovnog suda kojom je dužnicima odobreno samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije. 

Igor Metelko rekao je kako još ne postoji potvrđeno pravno shvaćanje.

- Dosad nismo vidjeli nijednu od tih revizijskih odluka iz kojih su izvučena pravna shvaćanja, da bi ih mogli iščitati i očitovati se. Nadam se da će se revizija brojati u danima, a ne mjesecima. Zbog javnog interesa, vjerujem da će ići ubrzanim putem. Nadam se da neće zaživjeti treće pravno shvaćanje koje daje samo mrvice potrošačima, naglasio je.

Vrhovni sud izlazi danas s priopćenjem, a u cijelom slučaju više su nezadovoljni dužnici, ističe Mićo Ljubenko.

- Odluka Vrhovnog suda ne motivira neku stranu za nastavak, a ni niži sudovi nisu motivirani za nastavak. To je jedna status quo odluka. Ako imamo dužnika tužitelja, koji trenutno nije zainteresiran forsirati takvo rješenje, ni banka neće reći da to priznaje i da će platiti, a sudovi nisu u mogućnosti reći - hajdemo sad završiti.

Pravedno rješenje

Mato Palić
je istaknuo kako odluka suda ide u korist banaka.

- Postoji način kako da se cijeli problem oko kredita u švicarskim francima riješi u kompletu, tako da se to obavi u Saboru donošenjem zakona kojim bi se definiralo na koji način bi se svi elementi, koji su sporni između banaka i dužnika, riješili u jednoj nagodbi. Time bi se konačno ta priča završila. Omogućilo bi se pošteno i pravedno rješenje, gdje bi dužnici koji su preplatili svoje obveze, dobili natrag svoje novce, rekao je Palić te dodao kako po prvim izjavama banke nisu zadovoljne odlukom Vrhovnog suda.

- Ako se uzme u obzir da je postojala varijanta u kojoj bi morali vratiti sve, onda su super prošli, dodao je.

Kada je riječ o Ustavnom sudu, treba pričekati da bude okončan postupak i da u prvim pojedinačnim predmetima nema nikakvih mogućnosti redovitih i izvanrednih pravnih lijekova. 

Metelko: Ako zaživi, odluka Vrhovnog suda u direktnoj je koliziji sa samim zakonom o konverziji

Metelko je naglasio kako je ovdje riječ o zateznim kamatama na utvrđenu preplatu iz konverzije.

- Odluka Vrhovnog suda, ako zaživi, ona je u direktnoj koliziji sa samim zakonom o konverziji koji kaže da vjerovnici nisu dužni snositi kamate na utvrđene preplate. Išlo se na kompromisnu odluku. Pristali su na tužbeni zahtjev kojeg nema, rekao je.

Ljubenko: Žao mi je da je cijelo pravosuđe zarobljeno time

Ljubenko se nadovezao te rekao da se radi o neočekivanoj pravnoj zavrzlami. 

- Zakon o konverziji ostao je nedorečen. Imamo razna tumačenja nakon 5-6 godina zakona. Zakon je to trebao preciznije regulirati, a samo je u zadnjem članku rekao da vjerovnici neće imati prava na dodatne troškove i druge stvari. Zakonodavac se tada trebao bolje odrediti i to je posljedica interventnih zakona. Žao mi je da je cijelo pravosuđe zarobljeno time. Pravosuđe je dužno to riješiti, a imamo sve te efekte sa zakonima koji su na ovaj način utjecali. Postoji regulator za banke, nisam siguran da nije mogao učiniti više, rekao je Ljubenko.

Palić je naglasio kako se radi o "vrućem slučaju" na Vrhovnom sudu i sve okolnosti koje su se događale, pogotovo veliki iznosi koji su se spominjali u javnosti, predstavljali su određeni teret sucima Vrhovnog suda.

Više pogledajte u videu:Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!