Vrhovni sud stao na stranu banaka?

21.12.2022.

19:31

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock

Čak 55 tisuća hrvatskih građana koji su 2015. kredite u švicarskim francima konvertirali u kredite u eurima - ponovno razočarani. I to jučerašnjom odlukom Vrhovnog suda kojom je dužnicima odobreno samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije. Apsurdno je što su tom odlukom nezadovoljne obje strane: i dužnici i banke.

Nakon godina čekanja Jasna Čekada i dalje čeka. Na konverziju je, silom prilika, pristala, jer je time dogovorena daljnja otplata do tada preskupog kredita. No sve što je do konverzije, zbog nezakonito mijenjanja kamate i valutne razlike, preplatila banci, tadašnjim dogovorom - nije riješeno. 


- Već 16 godina moja obitelj uredno otplaćuje kredit, bez dana kašnjenja, da pojednostavim, 55 tisuća eura, makar je to bilo u švicarcima. A mi nakon 16 godina uredne otplate još imamo 46.700 eura za platiti. Pa se ja pitam, a pitam i one suce Vrhovnog suda koji su neodlučni, kako da mi vratimo u preostalih 14 godina otplate ono što nismo uspjeli vratiti u 16 godina, kaže Jasna Čekada.


Zato je tužila banku i traži da joj vrati ono što je preplatila zbog tečajne razlike i nezakonite promjene kamate stope, i sve to uvećano za iznos zateznih kamata. Jučerašnja odluka Vrhovnog suda priznaje samo pravo na zatezne kamate do trenutka konverzije, a to potrošači nisu nikad ni tražili.   


- Nema tužbenog zahtjeva kojim se potražuje zatezna kamata na preplatu iz konverzije. To je izmišljena pravna situacija. Zna se što je predmet tužbenih zahtjeva: tečajne kamatne razlike plus zatezne kamate i tečajne kamatne razlike do konverzije, kaže odvjetnik Igor Metelko.


Kada bi se jučerašnja odluka vrhovnih sudaca primijenila u praksi, potrošači bi dobili samo 5 do 10% iznosa koji sudskim putem potražuju od banaka. A potražuju, prema izračunu Udruge Franak, čak tri milijarde eura. Banke, pak, odgovaraju da je konverzijom potrošačima već nadoknađena šteta. Zanimljivo, i banke su od Vrhovnog suda više očekivale. 


- Ovo pravno shvaćanje nije u skladu s prethodnim pravnim shvaćanjem istog tog suda. Druga činjenica je da je u Hrvatskoj doneseno zakonsko rješenje na temelju kojeg su potrošači već obeštećeni u iznosu od 7,5 milijardi kuna, kaže direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko.


Vrhovni sud ovom je odlukom stao na stranu banaka, smatra stručnjak za ustavno pravo Mato Palić s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta Osijek.


- Vrhovni sud je zauzimajući pravno shvaćanje u čitavom nizu pitanja vezanim za švicarski franak pogrešno postupio i nadam se da će se to ispraviti ili na Ustavnom sudu ili u Hrvatskom saboru, kaže Palić.


- Nije uopće u skladu s pravom Europske unije, a pogotovo nije u skladu s dosadašnjom praksom hrvatskih sudova, dodaje.


U udruzi Franak najavljuju daljnju pravnu bitku. 


- Potrošači se nisu odrekli tih tečajnih i kamatnih razlika. Sud EU-a je već rekao što pretpostavlja odricanje od potrošačkih prava: slobodni i informirani pristanak kojem mora prethoditi pojedinačno pregovaranje, a zna se da se o konverziji nije moglo pregovarati, kaže Metelko.


Udruga će tražiti i uvid tko je poimence na Vrhovnom sudu kako glasao, a obratit će se i Ustavnom sudu. 55 tisuća građana koji su konvertirali kredite i ovaj Božić dočekat će s grčem u želucu jer još ne znaju hoće li na sudu dokazati da su kredite u švicarcima dobrano preplatili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!