12:05 / 14.01.2020.

Autor: M.M./HRT

Ljubičić: Naš narod voli slaviti barabe

Foto: Saša Ljubičić

Foto: Saša Ljubičić

Foto: - / -

Slučaj trostruke likvidacije u Splitu izazvao je podijeljeno mišljenje ne samo u Dalmatinskoj metropoli već i u cijeloj Hrvatskoj.
Priznali mi to ili ne slučaj trostruke likvidacije u Splitu izazvao je podijeljeno mišljenje ne samo u Dalmatinskoj metropoli već u cijeloj Hrvatskoj. Naime nakon nezapamćenog krvoprolića uslijedila je erupcija masovnog oduševljenja brutalnim zločinom. O ovom fenomenu koji je zahvatio Hrvatsku razgovarali smo sa Sašom Ljubičićem novinarom Slobodne Dalmacije.

Ubojici iz Splita određen istražni zatvor, raspravno nesposoban, odvjetnika angažirala Facebook grupa potpore
● Grupe podrške za mladića koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu
Psihijatar: Podrška činu u kojem je troje ljudi ubijeno je frapantna
● Vukušić: Nekome je dozvoljeno da bude nasilnik, nekome ne

- Ne čudim se reakciji građana jer naš narod voli slaviti barabe. Takve stvari treba jasno osuditi, bez obzira što je ubojica smaknuo ljude koji su bili povezani s narko miljeom. Ubojica je ubojica i tu nema opravdanja, rekao je Ljubičić.

Istaknuo je da je javnost stala uz ubojicu jer razmišljaju da je on taj koji je uzeo zakon u svoje ruke kad već pravna država ne funkcionira.

- Nitko od nas nema pravo uzimati zakon u svoje ruke bez obzira što su ga duže vrijeme maltretirali. Te je stvari trebala riješiti policija i ja vjerujem da bi policija to riješila da joj se Filip Zavadlav obratio na vrijeme.

Na pitanje je li ovo izolirani slučaj ili Split već godinama živi pod terorom mafije, Ljubičić je rekao da se od Splita bez razloga radi grad slučaj.

- Kad se pogledaju statistike Split je sigurnije mjesto za življenje od mnogih velikih gradova u Hrvatskoj. Split nije grad slučaj bez obzira na ovo monstruozno ubojstvo. Činjenica je da kad raste turizam rastu i brojne negativnosti, a to su konzumacija kojekakvih droga i prostitucija. To policija mora imati na umu i prevenirati kako zna i umije. Međutim problem policijskih snaga je nedostatak kadra, rekao je. Naglasio je i da je problem što je većina građana izgubila vjeru u institucije pravne države.

- Bolje da imamo i ovakve krhke institucije i pravdu koja je spora, ali ipak mislim dostižna, nego da ulica sudi. Te društvene mreže koje su dale mogućnost svakome da komentira bilo što, na jedan način pale ovu atmosferu, tjeraju i policiju i sud da idu brže od onoga što procedura zahtjeva. Za sada u ovom slučaju svi rade ono što trebaju. 

- Ja se kao građanin osjećam sigurno, rekao je Ljubičić, te dodao da je za današnji broj Slobodne Dalmacije razgovarao s Tončijem Prodanom stručnjakom za nacionalnu sigurnost, koji je rekao da nema govora da je Split grad slučaj, te da je Split izuzetno siguran grad i da ne možemo na račun dojma i kroz jedan slučaj generalno davati ocjenu o Splitu kao gradu slučaju ili nesigurnom gradu jer brojke to ne potvrđuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!