13:03 / 29.03.2021.

Autor: I.B./Hina

Liječnička komora optužuje Beroša, Beroš odgovara

Vili Beroš/Nataša Ban Toskić

Vili Beroš/Nataša Ban Toskić

Foto: Lana Slivar Dominic/Davorin Višnjić / HINA/POOL/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora ocijenila je u ponedjeljak neprimjerenim način na koji je ministar zdravstva Vili Beroš nedavno komentirao djelovanje predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataše Ban Toskić.

"Prozivanje pojedinog liječnika s pozicije ministra na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera ne pridonosi konstruktivnom rješavanju problema prisutnih u organizaciji cijepljenja niti predstavlja poželjan način komunikacije unutar liječničke struke i sustava zdravstva", smatraju u Liječničkoj komori.

Također poručuju da "sve javne osobe, a poglavito visoki državni dužnosnici trebaju znati primiti kritiku i na nju odgovarati argumentima, a ne prozivanjem ad hominem".

Iz Komore podsjećaju kako liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj obol u pandemiji, liječe oboljele od blažeg oblika covida-19, upućuju na testiranja ili sami dijagnosticiraju bolest pomoću brzih antigenskih testova. Sve to čine uz svakodnevnu skrb za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti, kao i administriranje za potrebe cijelog zdravstvenog sustava.

Ističu kako iz javno dostupnih informacija nesumnjivo proizlazi da postoje određene neujednačenosti u organizaciji cijepljenja u različitim županijama po županijama, gdje neke prednjače u dobroj organizaciji cijepljenja, a u drugima postoje problemi oko odvijanja cijepljenja.

HLK će stoga u suradnji s liječničkim udrugama pripremiti sažet pregled situacije po županijama te sukladno tome predložiti zdravstvenoj administraciji moguća poboljšanja za određene županije, izvijestili su.

Beroš o priopćenju HKL-a

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je navide na konferenciji Nacionalnog stožera.

- Sve što je bilo sporno rekao sam zadnji put i nemam namjeru ponavljati. Proces cijepljenja plan i program zahtijevaju konstruktivnu raspravu mimo medijatora i rasprave u medijima. Dogovor kuću radi. Čudi me kad neki koji javno nastupaju, a odbili su mogućnost participirati u kolegijima, koji raspravljaju kako unaprijediti proces cijepljenja, a sudjeluju u medijskim raspravama. Mislim da je to kontraproduktivno, rekao je te pozvao sve ključne dionike da rasprave sve sporne elemente koji se evidentiraju tijekom ovog, kako je rekao, najvažnijeg procesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!