Logističke pripreme za uvođenje eura: Potrebno smjestiti 1,2 milijarde kovanica kune

19:53 / 21.05.2022.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/Ims/M.Š./HRT

Kovanice kune

Kovanice kune

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Za malo više od pola godine uvodimo euro. A to zahtijeva logističke pripreme koje su već počele. Zamjena novčanica i kovanica složen je posao. Pojavljuju se i teškoće.

Zbog uvođenja eura morat će se prikupiti oko 1,2 milijarde kovanica kuna i lipa. A ta će se golema količina čuvati tri godine.

Skladištenje je zahtjevno zbog sigurnosnih razloga, ali i zbog težine kovanica koje ukupno teže 5.200 tona, što je jednako težini 124 nova zagrebačka tramvaja.

- Hrvatska narodna banka je sklopila s Ministarstvom obrane prošle godine u 9. mjesecu ugovor o najmu montažnog objekta u vojarni Croatia. U slučaju da se taj objekt na vrijeme ne izgradi ili budu neki izazovi, Ministarstvo obrane osigurat će zamjenski objekt, kaže izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Objekt za skladištenje, već je odavno jasno, ipak neće biti na vrijeme izgrađen. Prije postavljeni rok, 1. srpnja, sigurno će biti "probijen". Natječaj Ministarstva obrane se oduljio. Tek je izabran izvođač radova, pa bi posao mogao biti gotov najranije u rujnu.

- Odabrana tvrtka za izvođenje radova je HSB Gradnja, čija je ponuda ekonomski najpovoljnija, a rok izvođenja radova 100 dana, ističu iz Ministarstva obrane RH.

Do izgradnje nove hale za kovanice, Ministarstvo obrane ima alternativno privremeno rješenje u istoj vojarni koje je u pripremi i koje će biti spremno do 1. srpnja. 2022. za prihvat kovanica u povlačenju.

Istodobno s pripremom za skladištenje kovanica kuna, priprema se kovanje eura. Nakon što je na ponovljenom natječaju napokon izabrano rješenje za motiv kune na jednom euru, Hrvatska kovnica novca priprema se za velik posao.

- Tijekom lipnja se očekuje proizvodnja testnih kovanica u količini od jednog milijuna kovanica po svakom apoenu, i nakon odluke Vijeća Europske unije o uvođenju eura, očekuje se početak masovne proizvodnje euro kovanica, dodaje Mavriček.

U rujnu će početi predopskrba banaka novčanicama eura koje ćemo posuditi od drugih članica eurozone, a u listopadu u banke stižu i kovanice proizvedene u Hrvatskoj kovnici novca. U studenom će poslovne banke zatim opskrbiti sve poslovne subjekte, od trgovina do poštanskih ureda. Jer sve bi trebalo biti spremno do 1. siječnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!