Hrvatska kovnica novca u 5 mjeseci iskovala 405 milijuna kovanica

18.02.2023.

19:44

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Hrvatska kovnica novca u 5 mjeseci iskovala 405 milijuna kovanica

Hrvatska kovnica novca u 5 mjeseci iskovala 405 milijuna kovanica

Foto: HTV / HRT

Zbog nedavnog uvođenja eura, Hrvatska kovnica novca mora proizvesti ukupno 650 milijuna kovanica. Oko dvije trećine tog posla odrađeno je prošle godine, a ove bi trebao biti gotov i preostali dio - oko 200 milijuna kovanica. U suvremeno opremljenoj "tvornici novca", koja je inače u vlasništvu Hrvatske narodne banke, izrađuju se i iznimno tražene numizmatičke kovanice, zlatnici i srebrnjaci, pripremaju se i za moguću proizvodnju eurokovanica za druge članice Europske unije.  

U jednoj minuti iz strojeva izađe oko 4 tisuće hrvatskih eurokovanica. U malo više od 5 mjeseci prošle godine, u Hrvatskoj kovnici novca uspjeli su iskovati čak 405 milijuna kovanica. Strojevi se praktički nisu ni gasili. Radilo se u tri smjene, 24 sata dnevno.


- U ovoj godini imamo u principu istu količinu kovanja po minuti, nekih 4 do 4,5 tisuće je prosjek, ali s obzirom na smanjenu količinu pločica za kovanje koje dobivamo od dobavljača, radimo malo umanjenijim tempom, kazao je Roman Husta, direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca. 


Ove je godine u planu iskovati još oko 200 milijuna eurokovanica kako bi se dosegnula planirana količina potrebna za cjelokupnu zamjenu kuna u eure. Zasad je još teško procijeniti kolike će biti redovite potrebe za kovanicama u idućim godinama. 


- Trenutno se rade procjene što će biti potrebe i hoće li biti potrebe za iduću godinu. Ulazimo kao jedna mala država na veliko tržište. Svaka država ima drukčija iskustva. Nadamo se da će biti nekakva potreba koja će omogućiti i financiranje života ove tvornice, rekao je Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca. 


Uz novac za optjecaj, na suvremenim strojevima i alatima, u Kovnici se izrađuje numizmatički novac, srebrenjaci i zlatnici. Najnoviji zlatnik Hum izazvao je posebnu pozornost javnosti. Najmanja je kovanica na svijetu, promjera ni dva milimetra. 


- Nama je bio izazov da osim na euru pokažemo i na drugim područjima da smo sposobni napraviti nešto više. Tako je bila ideja zašto mi ne bi napravili najmanju kovanicu i napravljena je. Sretno rješenje za motiv je Hum koji ima status najmanjeg grada na svijetu, kazao je Bolta. 


Budući da je Hrvatska kovnica novca ušla u uski europski krug od samo 17 akreditiranih za proizvodnju eurokovanica, nema zapreka da se u budućnosti ne javljaju i na natječaje za kovanice koje raspisuju druge članice Europske unije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!