Sanacija požarišta na području Skradina

11.08.2022.

Zadnja izmjena 10:36

Autor: I.Z./Hrvatski radio/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U tijeku je sanacija požarišta na području Skradina, požar je lokaliziran danas ujutro oko 6 sati, a tijekom gašenja lakše je ozlijeđen vatrogasac skradinskog DVD-a, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Vatra je u jednom trenutku zaprijetila, kućama rekao je jutros za HRT vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Požar je lokaliziran u 6 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

- U 10.17 sati požar je proglašen ugašenim. Situacija je dobra, još ćemo ostati dežurati neko vrijeme, radit ćemo samo patrole, obzirom da je požarom zahvaćena prilično velika površina, oko 60 hektara, i da je to među kućama. Ja mogu zahvaliti svim vatrogasnim snagama, svim vatrogascima Nažalost u intervenciji smo imali jednog ozlijeđenog vatrogasca ali na sreću lakše su tjelesne ozljede, rekao je Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice.

Dojava o požaru otvorenog prostora na području Žažvić- Cicvare kod Skradina, stigla je u Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik oko 20,20 sati.

Vatrom je zahvaćeno nisko raslinje i borovina na površini oko 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 46 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i Šibenik, VZ Šibensko-kninske županije, IVP Šibenik, DVD Šibenik, Sveti Juraj Kistanje, Zaton, Zablaće, Pirovac, Dubravice, Bilice Skradin, Tisno i Vodice.

Jedan vatrogasac DVD Skradin ozlijedio je zglob noge te je zbrinut od strane HMP.

Požar na području Polače u Podinarju

I dalje je aktivan požar na području naselja Polače u Podinarju u Šibensko-kninskoj županiji. Jučer je u gašenju sudjelovalo je ukupno 14 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, DVD Knin i Biskupija, a protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 koji je bio upućen na požarište nije mogao djelovati radi jakog vjetra.

Tijekom noći i jutra na osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD Knin te je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Dva požara na području Polače u Zadarskoj županiji

Sinoć oko 22. 20 sati lokaliziran je požar na području Polače u Zadarskoj županiji, a sanacija i dežurstvo su u tijeku. Vatrom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana i Sveti Filip i Jakov.

Dvadesetak minuta iza ponoći zadarski vatrogasci zaprimili su dojavu o novom požaru oko jedan km sjevernije od starog požara na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i poljoprivredne kulture (maslinici) na trenutno neprocijenjenoj površini.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Benkovac, DVD Polača i DVD Općine Sukošan. Požar je lokaliziran u 1,14 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Osim kod Polače, zadarski vatrogasci gasili su požar i na području Vrane za koji je zaprimljena dojava u 22,40 sati. Na intervenciji je sudjelovalo 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac, Zadar i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD-a Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana, Stankovci, Drage, Općine Sukošan, Biograd na moru i Sveti Filip i Jakov. Tijekom jutarnjih sati radi pomoći u gašenju vatrogascima su upućeni zrakoplov Canadair CL-415 i zrakoplov Air Tractor. Požar je većim dijelom saniran, ali dva manja kraka požara su na teško pristupačnom terenu.

Vatrogasci dežuraju na požarištu

Iako je pod nadzorom vatrogasaca, i nadalje aktivan požar otvorenog prostora na Dugom otoku (brdo Zaglav) koji su jučer gasili vatrogasci iz IVP Zadar, SIVP Zadar i JVP Zadar i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu.

Na požaru otvorenog prostora na brdu Kotor kod Crikvenice jučer su na intervenciji gašenja i sanacije požarišta sudjelovali JVP Opatija i Crikvenica te DVD-a; Opatija, Lovran, Hreljin i Sušak. Tijekom noći na požarištu je dežuralo 12 vatrogasaca JVP Crikvenice, DVD-a Crikvenice, Novi Vinodolski i Bribir. 

Požar na području Majkova

Jučer oko 14. 30 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području s BiH.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Požar je pod nadzorom, (lokaliziran) na području Republike Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!