Požari: slučajni i izazvani nemarom, ali i namjerno potpaljeni

09.08.2022.

20:56

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/P.F./HRT

Štete od požara

Štete od požara

Foto: Dnevnik / HRT

Šibensko-kninska policija ove je godine podnijela pet kaznenih prijava protiv osoba koje su izazvale požare - slučajno ili namjerno. Za još nekoliko požara postoji sumnja da su podmetnuti ili izazvani nemarom, uključujući najveći požar ove sezone koji je u zaleđu Vodica sredinom srpnja progutao dvadesetak kuća i tri tisuće tristo hektara. Piromanima prijeti kazna zatvora i do pet godina, a uz dojave građana, u njihovu otkrivanju pomaže i sve više kamera na javnim površinama te vatrogasni videonadzor.

Šteta se u Zatoni i Raslini mjeri u desecima milijuna kuna. Čišćenje zgarišta je ništa drugo nego tuga. A za sve je vjerojatno kriv - čovjek. Kao i za tri velika požara 20 dana kasnije. No ovaj put sumnja se u - namjerno potpaljivanje.

- Prvi požar je bio u 11:57, vodička obilaznica na D-8, uz samu cestu. Drugi požar je bi u 12 sati, skretanje D-8 za Jadriju i Srimu - opet uz cestu. I treći požar u 12:26, također uz cestu - Dubrava prema Podima. Prikupljaju se činjenice, dokazne radnje se provode, izvijestio je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske.

Na temelju činjenica, ove je godine policija kazneno prijavila čak pet izazivača požara.

- Jedna osoba je namjerno izazvala požar na dvije lokacije u 6. mjesecu i u 7. mjesecu. Upaljačem i novinskim papirom namjerno je zapalio travu u blizini dviju kuća. Dobio je kaznenu prijavu za namjernu paljevinu, rekao je Kostanić.

Podmetnut je i požar u noći 25. na 26. kolovoza prošle godine, u šumi između Jadrtovca i Žaborića. Srećom brzo ugašen uz pomoć zračnih snaga.

Istog dana policija je privela piromana, koji je požar potpaljivao na više mjesta, vozeći se šumskim putem. Protiv njega je podignuta optužnica i prijeti mu kazna zatvora do 5 godina.

Ispituje se i slučaj izazivanja požara na Zlarinu signalnom raketom. Sve to zahtjeva silne napore gasitelja i donosi astronomske troškove.

- Ove godine je 8000 hektara je opožarene površine ili ukupni trošak gašenja zemaljskih snaga je 7 milijuna kuna. Na samu sezonu požara, od 1. lipnja do danas je 4.300 hektara opožarene površin, a 5 milijuna kuna je trošak akcija gašenja, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Tu nije uključen trošak zračnih snaga. Sat rada jednog kanadera stoji 70.000 kuna.

Izazivače požara kod Podsolarskog prije tri dana, policija je pronašla zahvaljujući dojavi građana. Piromanima "posao" otežava i sve više kamera na javnim površinama te vatrogasni videonadzor.

- U samom dijelu videonadzora, imamo dva sustava - Hollistic i Stribor - gdje pratimo 90 posto županije i odmah interveniramo. I to je 365 dana u godini. Bespilotne letjelice sukladno se državnom planu i koriste za osmatranje. Mogu reći da u ovom trenutku je ona isto na prostoru naše županije, rekao je Dukić.

Borba s vatrom traje i danas. Uz pomoć zrakoplova obuzdava se požar na nedostupnim vrletima Dinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!