12:41 / 02.09.2020.

Autor: D.M./Hina/HRT

Lokalna transmisija virusa u Primorsko-goranskoj županiji?

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je tamošnji stožer.
Novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

- Koronavirus - nove informacije

Voditelj epidemiološkog odjela NZJZ-a Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju. Među novozaraženima najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe a u izolaciji ih je 500-tinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, dodao je.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije prema broju zaraženih u proteklih 14 dana jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je. Dodao je da je u PGŽ-u u proteklih 14 dana zaraženo 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

Prijedlog mjera koje bi bile unaprijed propisane

Istaknuo je da je Županijski stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane u sljedećih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup je iskorak u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju pet osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdeset godina, sa srednje teškom kliničkom slikom. KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora. Primarno je, kaže, osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa je KBC Rijeka pokrenuo nabavu vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Škole spremne za početak nastave

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijem 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednjoškolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju puno učenika, radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!