Lora Vidović: Relativizacija zločina NDH otvara prostor mržnji

21.11.2018.

13:08

Autor: D.M./HRT

default error photo
Pučka pravobraniteljca upozorila je na nužnost edukacije, ali i razvijanje tolerancije i kulture povijesnog sjećanja.
Pučka pravobraniteljca Lora Vidović u opsežnoj analizi objavljenoj na svojoj internetskoj stranici, naglasila je kako negiranje karaktera NDH i razmjeri zločina ustaškog režima - narušavaju temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji. Pučka pravobraniteljca upozorila je na nužnost edukacije, ali i razvijanje tolerancije i kulture povijesnog sjećanja.

"Na svim odgovornim članovima društva je važna uloga kontinuiranog reagiranja na pojave relativiziranja karaktera ustaške države, kako bi one prestale biti značajnim čimbenikom u kreiranju javnog mnijenja. No daleko najveća odgovornost je na vlasti, koja mora ponijeti odgovornost za poštivanje i primjenu Ustava te pridržavanje zakona i stati na put ponašanjima kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH te negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela'', poručila je, među ostalim Lora Vidović.

Bačić: Nema puzajućeg fašizma, postoje pojedinačni ekscesi

S ocjenom Lore Vidović ne slaže se predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Smatra da u društvu nema 'puzajućeg fašizma', već da postoje pojedinačni "ekscesi koje osuđuju i Vlada i pravosuđe". Novinari su u Saboru Bačića pitali i o pojavljivanju zastupnika Željka Glasnovića na skupu NPD-a, njemačke neonacističke stranke. "Saborski mandat je neotuđiv, svatko ima vlastitu odgovornost. O tome što se misli o takvom nastupu odredit će birači na izborima. Ne podržavam podršku stranaka koje imaju nacističke ili fašističke politike. Mi u HDZ-u osuđujemo sve oblike ekstremizma i u tom kontekstu mogu to ocijeniti", kazao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!