Lov na kradljivce parkirnih mjesta osoba s invaliditetom

17:05 / 30.11.2021.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U svakodnevnom životu osobe s invaliditetom susreću se s brojnim problemima, a jedan od njih je i parkiranje automobila. Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom znaju biti zauzeta od strane neodgovornih vozača, a znak pristupačnosti često se zloupotrebljava. Ususret Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, provodi se zajednička akcija sankcioniranja takvih prekršaja.

Na ulicama u centru Rijeke osobe s invaliditetom gotovo svakodnevno primjećuju neodgovorno pa i kažnjivo ponašanje sugrađana.

- Jako je velik broj zloupotrebe parkinga za osobe s invaliditetom, najčešće su to članovi obitelji, prijatelji. Zloupotrebljuju tuđu karticu, a imamo prilike vidjeti i krivotvorenu karticu. Svega ima. Nama to uistinu otežava kretanje. Znači radi neke lijene ili needucirane osobe nekad jednostavno moraš otići natrag kući, jer nemaš gdje parkirati auto, napominje predsjednica Udruge Karoca Lukrecija Tomušić

Samo ove godine policija i gradsko prometno redarstvo ispisali su 2300 kazni za nepropisno parkiranje na mjestima za invalide, kaže Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske. Provedeno je i 699 premještanja paukom u prvih devet mjeseci ove godine, dodaje.

- Ja bi rekao da ako jedna osoba zauzme parking osobi s invaliditetom koja taj dan će imat probleme. Mislim da bi svima trebalo bit jasno da je i jedan takav slučaj prevelik, naglašava Jadran Mandekić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Ovom akcijom željelo se ukazati na ono što mnogi često zaboravljaju, dodaje Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. A to je da znak pristupačnosti nije povlastica besplatnog parkinga za invalide kao što neki misle, već olakšica koja im olakšava uključivanje u zajednicu i samostalnost kretanja.

A upravo je to jedan od osnovnih preduvjeta za njihovu integraciju i ravnopravan položaj u društvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!