Lovrić i Petek o problemima u gradu Zagrebu

25.06.2022.

13:58

Autor: HRT

Lovrić i Petek u problemima u gradu Zagrebu

Lovrić i Petek u problemima u gradu Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Mediji, a posebno društvene mreže, zatrpani su fotografijama i prizorima grada Zagreba koji je doslovno zatrpan smećem. Čistoća za sada nema rješenje – nažalost, to je jedan od vitalnih problema metropole. Drugi veliki izazov za novu gradsku upravu je gotovo 4 tisuće djece za koje nema mjesta u vrtićima.

Bivši zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić jedan je od rijetkih oporbenjaka koji često i konstruktivno komentira i kritizira novu gradsku vlast, no priznaje kako ovakvu situaciju u gradu nije očekivao.

- Ako smo u ijednom segmentu očekivali nešto dobro i kvalitetno, i kompetenciju gospodina Tomaševića, to je bilo u području zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša. To je bila agenda kojom se on najviše bavio ili je barem tako prezentirao. Međutim, vidjeli smo se on i njegova uprava uopće ne snalaze kada je u pitanju zbrinjavanje otpada, rekao je Lovrić gostujući u Studiju 4.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon gradske skupštine spomenuo je kako u Čistoći nema dovoljno smetlara, te da su dotrajali kamioni za odvoz, čime vjerojatno aludira na sve ono što su bivše gradske uprave mogle napraviti.

SDP-ov vijećnik u Zagrebačkoj skupštini Renato Petek napominje kako, prije uvođenja novog sustava zbrinjavanja otpada, nova gradska vlast nije uspjela ni stabilizirati i učiniti funkcionalnijim postojeći sustav.

- To je definitivno problem, i ovime možemo zaključiti da promjena ne mora biti pozitivna. No, oni još mogu to demantirati – gradonačelnik je obećao da će se do 1. listopada sve riješiti, da će kamioni funkcionirati i da će pokušati zaposliti dovoljan broj ljudi. Grad je zatrpan smećem i vidimo da se ne odvozi redovito – grad se u takvim situacijama našao nekoliko puta u proteklih pet godina, ali nitko nije očekivao da će tako pasti produktivnost u Čistoći za vrijeme nove vlasti. Pogotovo ne na početku, kaže.

Novi sustav je, dodaje Petek, trebao poboljšati odvajanje otpada i uvesti da građani pravednije plaćaju odvoz otpada putem vrećica, odnosno prema količini koju odvajaju.

- Gradonačelnik je rekao da mu trebaju još dodatna tri mjeseca- mi smo rekli da očekujemo da to bude krajnji rok, i da pomaka više nema. On mora osigurati nove vrećice, distribuciju, dovoljan broj kamiona i edukaciju građana – ono što je najbitnije, kaže.

Lovrić napominje kako je zanimljivo da zaposlenici Čistoće odlaze u zadnjih 6 mjeseci, što znači, smatra, kako tamo vlada potpuni kaos.

- Dezorganizacija na djelu. Znamo da nije proveden natječaj za rezervne dijelove i da se kamioni ne održavaju godinu dana. Javnosti možda nije poznato da su prošlu zimu kamioni Čistoće vozili s ljetnim gumama – naravno da vozači ne žele raditi u takvim uvjetima i da zaposlenici odlaze. To je dovelo do situacije da trenutno 50 posto strojeva Čistoće nisu u funkciji. Što se tiče novog modela odvoza, on nije pravedniji, nego je samo dva do tri puta skuplji. Sad će prosječno domaćinstvo u Zagrebu samo fiksni dio plaćati koliko i do sada, plus vrećice. To je samo jedan način kako se želi drastično opteretiti budžete građana. Teško da će to kvalitetno zaživjeti 1. listopada, ističe.

Radi velike količine smeća, u gradu su se pojavile divlje svinje koje privlače nezbrinuti otpad. To je problem koji se, napominje Lovrić, ne smije banalizirati.

- To je nedopustivo u bilo kojem gradu. Taj problem je nastao iz najmanje dva razloga – jedan je ne odvoz otpada, ali i to što ne funkcionira suradnja nove gradske uprave s Lovačkim savezom Hrvatske i grada Zagreba, koji je provodio odstrel i zaštitu. Dolaskom nove gradske uprave se do 10 puta smanjuju sredstva namijenjena tim lovačkim društvima. Gradonačelnik Tomašević godinu dana odbija primiti predstavnike Lovačkog saveza- primio ih tek jučer, 13 mjeseci otkad je na vlasti. Naravno da je to izazvalo blokadu programa zaštite od divljači u gradu Zagrebu, kaže Lovrić.

Petek se nada da će se ipak uspjeti postići efikasnost, te da će novi sustav riješiti dio postojećih problema, kao i da će grad u sljedećim fazama napredovati prema modernijim načinima koji se koriste u drugim gradovima.

- Sad je pitanje upravljanja, i jesu li ti menadžeri koje je gradonačelnik izabrao sposobni to napraviti, pita se.

Problem s divljim svinjama gradu, dodaje, nije prvi takav, no situacija je bila riješena zbrinjavanjem i brigom za divlje životinje. Očito je došlo do smanjenja financiranja tog programa, i u tome je nastao problem, kaže.

- Financiranje je ključni problem, dodaje Lovrić, ali i nebriga. Ako vi nemate sluha za to, onda nije samo pitanje novca.

Problem manjka mjesta u vrtićima za 4 tisuće djece, Petek komentira kako je Tomašević obećao 12 vrtića do kraja mandata.

- Ne znam zašto se nije krenulo u to, neki su natječaji čak i poništeni. Gradonačelnik je ove godine obećao otvoriti 4, a izgleda da će otvoriti samo jedan – u Kašini. Na to se nadovezuje i situacija s mjerama roditelj-odgojitelj. Da ona nije bila stopirana na sudu, imali bismo puno veći pritisak, a nisu stvoreni dodatni kapaciteti. Dobili smo detaljan odgovor što se provodi po tom pitanju, i gradonačelnik je tamo naveo da je prijavio vrtiće za izgradnju – tu je nekakvih 20 projekata. Bit će povećanja, ali će to trajati, ističe Petek.

Lovrić napominje kako je Tomaševića dočekalo 13 gotovih projekata za izgradnju dječjih vrtića, za koje je samo trebalo okončati javnu nabavu i potpisati ugovore.

- On je umjesto toga poništavao postupke javne nabave. Sad će svaki taj vrtić biti duplo skuplji kad ga bude gradio, nego što je u tim postupcima. U tom segmentu izgradnje će se, nažalost, napraviti jako malo – da ne kažem ništa. Da nije ukinut pristup novim korisnicima mjere roditelj-odgojitelj – da nije, sada bi sigurno imali tisuću i pol manje djece koja bi pretendirala na mjesto u gradskom vrtiću. Destabiliziran je sustav. Radi se o potpuno nerazumnim, i stručno, pa financijskim neopravdanim odlukama, smatra.

Uvjeti socijalne politike su i dalje vrlo dobri, smatra Petek, dok Lovrić smatra kako je pogoršana upravo u segmentu odnosa prema roditeljima i djeci.

- 25 puta je smanjena naknada za treće i svako daljnje rođeno dijete. Ukinuta je mjera roditelj-odgojitelj. Mi taj socijalni standard smanjujemo, i to tamo gdje smo najosjetljiviji – na demografskoj politici, zaključuje Lovrić.

Što se tiče modela spašavanja Cibone koji je ponudio Aco Petrović, za koji je dosad skupljeno 3 milijuna kuna, podržavaju ga i Lovrić i Petek.

- Mislim da je barem u prvom razdoblju iznimno bitno da grad Zagreb bude većinski vlasnik.“, kaže Lovrić. „Radi se o simbolu hrvatskog sporta, i treba pronaći način – svaka ovakva inicijativa je dobrodošla, zaključuje Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!