Lovrić i roditelji odgajatelji - ustavna tužba protiv presude Visokog upravnog suda

29.03.2023.

14:05

Autor: T.D./HRT/Hina

Ivica Lovrić

Ivica Lovrić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić izvijestio je u srijedu da je zajedno s predstavnicima roditelja odgojitelji podnio tužbu Ustavnom sudu protiv presude Visokog upravnog suda o zakonitosti odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Visoki upravni sud odlučio je 27. veljače da je nova odluka Grada Zagreba o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

- Osporenom su odlukom uvelike smanjena prava roditelja odgojitelja s krajnjom svrhom ukidanja mjere u skoroj budućnosti, rekao je Lovrić na konferenciji za novinare.

- Presudom su povrijeđena stečena prava roditelja odgojitelja, narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnika mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti, ustvrdio je Lovrić.

- Visoki upravni sud u svojom obrazlaganju nije slijedio ustaljenu ustavnopravnu praksu kao ni pravnu doktrinu i ustaljene obrasce postupanja Europskog suda za ljudska prava u srodnim predmetima, dodao je.

- Grad Zagreb je ovakvom odlukom, pritom se pozivajući na uštede koje namjeravaju u budućnosti pametnije usmjeriti, doveo roditelje odgojitelje s više od troje djece, ali i širi krug njegovih građana, u položaj pravne nesigurnosti i time narušio načelo vladavine prava, kaže Lovrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!