Sud odlučio: Smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima zakonito

27.02.2023.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Danijela Dolenec, Željka Markić

Danijela Dolenec, Željka Markić

Foto: Neva Zganec/Sanjin Strukic/PIXSELL / Fotomontaža HRT

Visoki upravni sud odlučio je da je odluka Grada Zagreba prema kojoj se smanjuju novčana primanja roditeljima odgojiteljima zakonita, pa će se ona od 1. travnja smanjiti na iznos minimalne hrvatske plaće koja iznosi 553 eura.

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata, čija je predsjednica Sanja Otočan, u presudi je odbacilo navode udruga roditelja odgojitelja koje su tvrdile da odluka nije zakonita. Time je i povuklo privremenu mjeru obustave primjene odluke.

- Korisnicima mjere ostavljeno je duže razdoblje prilagodbe na novonatstale okolnosti, a novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa niti upisom djeteta u vrtić. (...) Stoga smatramo da prijedlog treba odbiti, staviti izvan snage rješenje o obustavi izvršenja sporne odluke i odbiti zahtjev za naknadu troškova spora, izjavila je sutkinja Ljiljana Karlovčan Đurović

Dolenec: Uštede ćemo usmjeriti u povećanje kapaciteta dječjih vrtića


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći. Iz mjere će u listopadu izaći oko 55 posto korisnika.

- Pozdravljamo ovu odluku, njoj smo se nadali i očekivali smo je, rekla je Dolenec novinarima.

Poručila je kako je mjera roditelj odgojitelj bivše vlasti bila fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada.

- Na nju je do danas ukupno potrošeno 2,4 milijarde kuna, a samo prošle godine 520 milijuna kuna, rekla je Dolenec.

- Uštede prioritetno usmjeravamo na izgradnju kapaciteta dječjih vrtića. Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koja idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta, naglasila je Dolenec.


Markić: Ova pravna nesigurnost je sramotna


Predsjednica Udruge u ime obitelji Željka Markić izrazila je nezadovoljstvo odlukom Visokog upravnog suda.

- Jako nam je žao da Visoki upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne argumente koje smo podnijeli, istaknula je u izjavi medijima ispred sjedišta suda.

Najavila je da će udruge roditelja odgojitelja protiv ovakve presude Visokog upravnog suda zatražiti pravnu zaštitu na Ustavnom sudu.

- Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Grad Zagreb, a sada i Visoki upravni sud, je sramotna. Mi ćemo se Ustavnom sudu obratiti jako brzo, a od njega očekujemo da stane u zaštitu roditelja odgojitelja. U podnescima smo dokazali da je nedostajalo 3300 smjesta u vrtićima, bez djece roditelja odgojitelja koji imaju oko 7000 djece vrtićke dobi. Dakle, grad Zagreb bi za idući natječaj trebao osigurati 10 000 vrtičkih mjesta, rekla je Markić.

Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u rujnu preko pola korisnika ostati bez novčane naknade te upozorila da je to veliki problem za tržište rada i socijalni sustav.

Na najave novih tužbi udruga roditelja odgojitelja, Dolenec je poručila kako će grad nastaviti planirati proračun prema svojim odlukama.

- Ako u nekom trenutku bude neki drugi pravni ishod, mi ćemo se tome prilagoditi. Ali ne vjerujemo više u takvu mogućnost, poručila je Dolenec.

Mirela Denk, korisnica mjere roditelj odgojitelj je udovica s petero male djece. Odluka Visokog upravnog suda ju je šokirala.

- Mislili smo da smo sigurni i željeli smo imati veliku obitelj. Ne znam što da radim sada. Nemam kome ostaviti dijete, sama sam s njima, za vrtićku dob vrtića nema, na tržište rada se ne mogu vratiti, kazala je.

Istu sudbinu smanjenja novčane naknade dijeli s još 5800 obitelji u gradu Zagrebu.

Kronologija


Udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena - sa 65% bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, na tisuću kuna i da se skrati tako da je primaju do 7., a n do 15. godine djeteta.

Visoki upravni sud je to u srpnju odgodio s objašnjenjem da korisnicima treba više vremena za prilagodbu, te da im treba osigurati kompenzacijske mjere.

Gradska skupština potom je u rujnu donijela odluku po kojoj bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja 2023. kad bi se naknada smanjila sa 65% prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50% minimalne plaće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!