09:30 / 18.01.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Lovrić: Želja je da najkasnije za dva tjedna svi učenici budu u razredima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve zagrebačke škole nastavu će početi vježbom evakuacije. Lovrić je rekao da stručne službe rade cijelo vrijeme s učenicima koji su suočeni s dva straha - zbog covida i potresa.
Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, u emisiji "Studio 4" rekao je da je u ponedjeljak u Zagrebu oko 30.000 osnovnoškolaca i 9000 maturanta stiglo u škole. U školu nisu došli jedino, dodao je, jedino učenici osnovne škole Retkovec koji će narednih 10 dana raditi po C modelu jer su domari, spremačice i kuharice uglavnom zaraženi covidom-19 odnosno u izolaciji. ➡️ Počinje drugo polugodište, učenici će imati vježbu evakuacije
➡️ U mreži Prvog o početku drugog polugodišta u Banovini

- Naša želja je da najkasnije za dva tjedna svi učenici budu u razredima ukoliko budu takvi stavovi epidemiologa. Ovaj model djelomičnog povratka na nastavu je kompromisni. Vidjet ćemo doprinosi li povratak učenika u škole pojačanom razvoju zaraze ili ne. Ako ne, onda će se vratiti svi učenike, ako da, možda će se razmišljati o online nastavi za sve učenike, rekao je Lovrić.

Sve zagrebačke škole nastavu će početi vježbom evakuacije. Lovrić je rekao da stručne službe rade cijelo vrijeme s učenicima.

- Postoje dva opravdana straha - covid i potres. Znamo da to izaziva psihičke posljedice. Pokrenuta je inicijativa gdje ćemo po gradskim četvrtima na više punktova imati timove za psihološku pomoć ovisno o dobnoj strukturi. Vrlo brzo ćemo izići s konkretnim planom, rekao je.

Mnogo je pitanja bilo o sigurnosti škola nakon potresa. Lovrić je rekao da je strah roditelja oko potresa opravdan.

- Svi se bojimo potresa. Neki su pokušali politički zloupotrijebiti pa neki to predimenzionirali i stavljali naglasak na stvari koje nisu ključne, ali vidimo da su škole sigurne i nastava je nesmetano krenula iako su neki iz politikantskih razloga pokušali opstruirati, rekao je.

Za sada, kaže Lovrić, nemaju saznanja da se netko od učenika s područja Banovine želi upisati u školu u Zagrebu. Što se tiče obnove škole i vrtića, Lovrić kaže da su na području Markuševca svi objekti temeljito sanirani u rujnu 2020.

- Ova serija potresa nije nanijela nikakvu štetu, rekao je.

Paljak: Tisuću učenika i više od 200 školskih djelatnika otišlo iz Banovine

U osnovnoj školi u Gvozdu u učionice se vratilo 33 od 35 učenika od 1 do 4 razreda. Školu je u ponedjeljak posjetio državni tajnik u ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak. Učenicima, nastavnicima i roditeljima zaželio je sretan početak drugog polugodišta uz poruku da ovu školsku godinu završe u boljim i sretnijim okolnostima.

- 17 škola je dobilo odgodu na najmanje dva tjedna, ostale se prilagođavaju prema preporuci ministarstva. Otprilike 14.500 učenika je krenulo u drugo polugodište, preko 10.000 osnovaca. Nažalost, otprilike tisuću učenika je napustilo svoje domove. Oni će biti registrirani. Za sada nema potrebe da se upisuju u škole u mjestima u koja su otišli. Vidjet ćemo što s njihovim kućama, egzistencijalnim potrebama, a ako se budu htjeli upisati - to ćemo im omogućiti, rekao je Paljak.

Otkrio je i da je 200-injak školskih djelatnika otišlo iz svojih mjesta. Trenutno nema precizan podatak koliko ih je trajno otišlo, a koliko ih se planira vratiti svojim domovima.

- Vidjet ćemo što sa zamjenama, što je sa situacijom na tržištu rada i u sklopu toga vidjeti tko ih može mijenjati, rekao je Paljak.

Mnogi učenici smješteni su u kamp kućice i kontejnere. Paljak je rekao da je na području Banovine i prije signal bio loš te da su u tijeku mjerenja jačine signala na terenu.

- Oni će nam javiti u kojim točkama nema signala, u kojim točkama postoje najbliži teleoperateri gdje bismo mogli sutra podjelom tableta i sa SIM karticama dobiti signal, odnosno gdje postoje područja da se postave mobilne kućice koje bi bile opremljene kompletno i gdje bi učenici iz ruralnih područja mogli dolaziti i konektirati se, pojasnio je Paljak.
Foto: Studio 4/HRT

Foto: Studio 4/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!