Lučin za Dnevnik HTV-a: Vrijeme je da se čekićem udari na ovaj virus

09.12.2020.

19:14

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Prof. Lučin je jedan od potpisnika pisma koji su uputili znanstvenici te je kazao kako je dobro da se "bura malo digla", jer je potrebna opća mobilizacija u borbi s virusom.
Prof. dr. sc. Pero Lučin, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je u Dnevniku HTV-a kako se jučer ponadao da će brojevi novooboljelih početi padati, ali se prevario. Dodao je da virus ima svoju agendu i nastoji je ispuniti. Naglasio je kako se svi moraju još intenzivnije mobilizirati.

➡️ Sve o koronavirusu

➡️ Đikić ponovno prozvao Primorca

➡️ Lauc odgovorio na optužbe za sukob interesa

"Nove mjere su dobar put"

- Ove mjere koje su najavljene što se tiče trgovačkih centara su dobar put. Mislim da je dobra odluka da se ide s online nastavom u višim razredima osnovnih te u srednjim školama. Mislim da bi to trebalo napraviti i za fakultete, kazao je prof. Lučin.

Lučin: Medicinsko osoblje preopterećeno

Istaknuo je kako su brojevi novozaraženih preveliki i da dugo traju. Lučin je kazao kako mu je teško reći koliko će hrvatski zdravstveni sustav još moći izdržati, ali mu se čini kako je zdravstveni sustav blizu granice što se tiče bolničkih i ljudskih kapaciteta. Smatra da je medicinsko osoblje preopterećeno, te da ima dosta zaraženih među njima.

- Jako je teško raditi u tim uvjetima, stoga mislim da je potrebno intenzivirati mjere za sprječavanja širenja epidemije, dodao je.

"Potrebno je prekinuti širenje virusa"

Lučin je rekao u Dnevniku HTV-a kada se uvedu nove mjere, potrebno je između dva do tri tjedna da bi se vidjeli prvi rezultati. Naglasio je kako je potrebno prekinuti širenje virusa, a to je moguće prekidanjem migracija i kontakata među ljudima, a naročito mlađe populacije. Kazao je kako treba iskoristiti vrijeme praznika te smanjiti kontakte i samim time i širenje virusa.

- Mislim da je svima jasno da još uvijek imamo preko trideset posto pozitivnih. Kada budemo imali pet posto pozitivnih na testiranjima onda možemo očekivati da smo postigli cilj. Treba više raditi na povećanju broja testiranja, dodao je.

"Bura oko apela je dobra"

Prof. Lučin je jedan od potpisnika apela koji su uputili znanstvenici te je kazao kako je dobro da se "bura malo digla", jer je potrebna opća mobilizacija u borbi s virusom, jer još uvijek veliki broj ljudi ne vjeruje da je COVID-19 opasan virus.

- Ovaj apel je naša želja da pomognemo i da se aktiviraju i ostale kolege, te da upozorimo i ostale ljude da znaju o čemu se radi, protiv koga se borimo. To je onaj koncept čekića i nakovnja i sad je potrebno čekićem udariti na ovaj virus, poručio je.

"Borba s virusom i u proljeće, cijepiti se treba što veći broj ljudi"

Naglasio je da cijepljenje ima primarnu ulogu da zaustavi pandemiju.

- Cijepljenje neće tako brzo niti lako iskorijeniti virus, ali prvo ga je potrebno zaustaviti. Radi se o jednom velikom procesu i poslu koji je logistički vrlo zahtjevan. Treba početi i rizičnim skupinama, a napravljeni su planovi koji su dobri, naglasio je.

Profesor je dodao kako ne treba očekivati da će se prekinuti širenje virusa unutar mjesec dana. Istaknuo je kao će borba s koronavirusom trajati i u vrijeme proljeća, a relaksacija će slijediti tek na jesen.

Lučin je poručio kako treba vršiti edukaciju na ljude glede cjepiva, te koje se nuspojave mogu pojaviti. Kazao je da se što veći broj osoba treba cijepiti, naročito oni koji su izloženi ili sami infekciji ili koji mogu prenijeti infekciju na druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!