16:58 / 24.08.2018.

Autor: HRT

Luka Ploče po hitnom postupku u sanaciju

-

-

Foto: - / -

Vijeće je otvorilo i dvije mogućnosti privremenog rješenja koje bi trajalo do završetaka sanacije.
Na sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče odlučeno je da se po hitnom postupku krene u sanaciju početkom mjeseca oštećenog terminala za tekuće terete. Vijeće je otvorilo i dvije mogućnosti privremenog rješenja koje bi trajalo do završetaka sanacije.

U luci Ploče već 20 dana stanje je nepromijenjeno, terminal za tekuće terete još nije u funkciji, a tanker koji ga je oštetio i dalje je usidren ispred luke. Nafta - teret - još je na brodu.

No, ne može u luku, a spremnici većine distributera u luci gotovo su prazni.

Na sjednici upravnog vijeća Lučke uprave Ploče odlučeno je da se što prije krene u sanaciju terminala. "Primijenili smo mogućnost koju nam zakon otvara, a to je neposredno bez posebne objave provesti postupak javne nabave, što znači da će on biti proveden u toku idućega tjedna", rekla je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

A dok radovi budu trajali, moguće je privremeno rješenje na novom terminalu za rasuti teret.

"To znači da Luka Ploče treba izraditi tehnološki projekt rada privremeno na tom terminalu, pribaviti potrebne suglasnosti i da je stvoren okvir da bi tamo mogao funkcionirati terminal za tekuće terete", ističe ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

Procjenjuje se da bi radovi na privremenom vezu za tankere mogli biti gotovi za dva mjeseca. I sadašnji, oštećeni terminal, pokušat će se osposobiti za privremeni prihvat manjih brodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!