12:55 / 04.02.2021.

Autor: Hina

Luksemburški Hrvati pomažu potresom pogođenom području

Skladište hrane

Skladište hrane

Foto: Ilustracija/Pixabay / Pixabay

Luksemburški Hrvati uputili su dvije tone raznih prehrambenih artikala, radne odjeće i obuće, grijalica te sanitetskog materijala obiteljima koji žive u potresom porušenom glinskom i petrinjskom kraju, te 7000 eura dječjem odjelu sisačke bolnice za nabavu medicinskog uređaja.


- Na vijestima smo svakodnevno gledali kako u Sisak, Petrinju i Glinu stižu tone hrane, odjeće i obuće iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Nismo stoga željeli slati stvari za koje će se ispostaviti da ih ima previše i da onda lokalne vlasti neće znati gdje s njima. Zato su nam informacije koje smo dobili od udruge Jukinac bile važne da znamo čega najviše treba te da to onda skupimo i pošaljemo, rekla je Ivana Filipović Schumacher koja je zajedno s Mladenom Lamzom inicirala skupljanje humanitarne pomoći u Luksemburgu.


Kaže da je odaziv bio fantastičan. Pedesetak hrvatskih volontera koji žive i rade u Luksemburgu razvrstavalo je donirane stvari kako bi sve bilo uredno sortirano i posloženo te odmah bilo podijeljeno obiteljima kojima je ta pomoć neophodna. Schumacher ističe da su se osim Hrvata akciji odazvali i mnogi Luksemburžani, te ostali brojni prijatelji naših Hrvata koji su iz raznih dijelova svijeta došli živjeti i raditi u Luksemburg.


Pomoć su osigurale i brojne tvrtke koje djeluju u Luksemburgu poput ActionWeara, Breger &  Kevric, Streff, Asja Trevisan iz Green line transport, Ponistraluxa te tvrtka Eutherm iz Vinkovaca. 


Filipović Schumacher kaže kako posebno zahvaljuju Tomislavu Tomi Brkanu direktoru Ponistraluxa koji je ustupio prostor za skupljanje pomoći i osigurao transport.


Bazar International djeluje već 60 godina te podupire razne humanitarne i društveno odgovorne projekte. Mladen Lamza, jedan od inicijatora pomoći Banovini, a koji i sam vuče korijene s ovog područja, rekao je kako ovo nije kraj akcijama i pomoći potresom pogođenom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!