12:30 / 04.02.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HRT

U Petrinji niče kontejnersko naselje, Glina zove upomoć

Posljedice potresa

Posljedice potresa

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

I jutros se treslo tlo na Banovini, minutu prije 6 sati zabilježen je umjeren potres magnitude 3 prema Richteru s epicentrom nekoliko kilometara od Petrinje. Do sada je prijavljeno više od 34 tisuće oštećenih objekata, a pregledano 23 i pol tisuće. Postavljeno je 1165 kontejnera i mobilnih kućica za stradale. Uz brojne probleme, pokušavaju uspostaviti koliko-toliko normalan život.

Iako pomoć neprestano dolazi i mjesec dana nakon potresa, dio pogođenog stanovništva nema krov nad glavom. U Petrinji se gradi kontejnersko naselje, ali problem smještaja izraženiji je u Glini i brojnim teško dostupnim selima. 

Vrlo su porazni podaci što se Gline tiče, javila je novinarka Maja Kubik. Više od mjesec dana nakon potresa oko 60 ljudi i dalje živi bez korova nad glavom i u neljudskim uvjetima. A i kontejneri koji su stigli još nisu priključeni na struju i plin.

Dogradonačelnica Gline, koja je, nakon što je preboljela Covid, opet na terenu, kaže kako je sve presporo. Nedostaje logistike pa u pomoć zove čak i vojsku. Na ulicama Gline od jutra su građevinski strojevi - odvozi se otpad, no gradski Komunalac ima samo dva kamiona. Glina zove upomoć.

- Ono što sam mislila da će trajati dva tjedna, produžit će se na dva mjeseca. Krov nad glavom nema do 60 ljudi. Definitivno ćemo moratinapraviti reviziju kontejnera. U Majskim Poljanama stari bračni par, primjerice i dalje nema vodu, izjavila je dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić.

Više od tisuću objekata spojeno je na struju, kontrolira se kakvoća vode, dopremaju kontejneri, kažu u Vladi. Dosad smo postavili 1165 kontejnera i mobilnih kućica, a samo tijekom ovog tjedna dostavili smo 236 smještajnih objekata. najavljujemo i dopremu 391 kontejnera, izvijestio je potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

U jednom od tih kontejnera nada se i obitelj Nikolić u okolici Petrinje - u urušenoj kući su, bez pitke vode i u strepe od svakog podrhtavanja tla.

Svakodnevno pristižu nove prijave zbog naknadnih potresa koji izazivaju nova oštećenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!