Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije

18.01.2022.

19:34

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava

Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novih slučajeva zaraze, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.

- Zadnjih dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo znatan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB-u Dubrava imamo 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

- Imamo enorman porast broja novozaraženih, ali, srećom, ne prati ga i porast broja bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti, rekao je. 

Kad je riječ o dobnoj strukturi, ravnatelj KB-a Dubrava izjavio je da su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežno stariji i necijepljeni.

- U četvrtom valu bio je porast broja mlađih bolesnika, necijepljenih, a sad se opet vraćamo na starije, rekao je Lukšić. 

Na upit može li potvrditi da se omikron uglavnom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, Lukšić je rekao kako je još rano za ozbiljnije zaključke, ali da se, prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih, radi o blažim upalama pluća nego prije.

- Mogli bismo reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava, rekao je.

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari.

- Nadamo se da je možda ubrzao dolazak završetka ili smiraja pandemije i prelaska u neku endemsku fazu bolesti, zaključio je Lukšić, naglasivši važnost cijepljenja odnosno stjecanja imuniteta preboljenjem u borbi protiv pandemije.

- I sada među primljenim bolesnicima u bolnicama nema onih koji su dobili dvije doze ili primili "booster", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!