Lukšić: Problem je i manje zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb

22.10.2020.

18:55

Autor: /Kristina Bojić/Dnevnik/IMS/HRT/B.V.M.

default error photo
Hitni prijam Kliničke bolnice u Dubravi jutros je zatvoren. Hitni pacijenti preusmjeravat će se u druge zagrebačke bolnice.
"Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda" poručili su djelatnici KB-a Dubrava, tijekom posljednjih priprema za COVID odjel. Naime, jutros je zatvoren hitni prijam Kliničke bolnice u Dubravi, hitni pacijenti preusmjeravat će se u druge zagrebačke bolnice.

O zatvaranju hitne u bolnici u Dubravi u Dnevniku HTV-a govorio je profesor Ivica Lukšić, dr. med., koordinator bolničkog liječenja bolesti COVID-19 u KB-u Dubrava.

Priprema je završena, taj dio od 110 pacijenata je potpuno u funkciji. Pacijenti još nisu stigli, ali s obzirom na dinamiku posljednjih dana, očekujemo ih od sutra ujutro. U ovom trenutku u KB-u Dubrava je 270 osiguranih kreveta za COVID bolesnike, tu je i šatorsko naselje od 220 ali za nužnu upotrebu, jer smatramo da je bolja njega u fiksnom objektu, rekao je Lukšić.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U KB Merkur pozitivan 21 djelatnik, 84 u samoizolaciji
➡️ U četiri županije i jednoj općini, nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama
➡️ Beroš: Apeliram da se uozbiljimo
➡️ U Zagrebu zaraza ušla u više domova za starije osobe    
➡️ Nova lokacija za testiranje - na Zagrebačkom Velesajmu
➡️ Fuchs: Koncept nastave dobar, učenici u školama pod kontrolom

- Radi se i dalje, ali reducirana djelatnost, poliklinička djelatnost i elektivni program operacija koje su naručene od prije za bolesnike koji nemaju COVID-19.

Kod ministra je dogovoreno da se u druge bolnice preusmjere pacijenti koji će trebati hitnu medicinsku skrb, a mi ćemo, dodaje, prihvatiti COVID bolesnike iz tih bolnica.

Hoće li dolaziti i djelatnici iz drugih bolnica, kaže da se ulazi u novu fazu jesenskog ciklusa, u kojem je proboj i među zdravstvenim osobljem, te da je cijeli sustav mobiliziran.

- Nije samo problem povećanog broja bolesnika, nego i smanjenog zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb.

Mi smo, kaže, osnovani kao "backup" infektivnoj Klinici i uz dobru suradnju s prof. Markotić i njezinim timom, oni će nam i sutra pomoći s troje kolega infektologa koji će doći u Dubravu, a u planu je preraspodjela i drugih, posebice anesteziologa koji će doći iz drugih bolnica po potrebi za liječenje COVID bolesnika.

- Cijeli sustav je mobiliziran i mi se trudimo da se teret krize raspodijeli na najoptimalniji način. Itekako je važna njega bolesnika, ali je zbog zaštitne opreme i posebnog režima rada potreban velik broj zdravih sestara i tehničara koji mogu pružiti njegu. Jedan dio ljudi je već prilično iscrpljen, ali učinit će sve da se pomogne s djelatnicima iz drugih ustanova.

Na početku pandemije bili su hospitalizirani i oni s lakšim simptomima, pa i asimptomatski, a danas su, ističe, srednje teški i teški bolesnici koji zahtijevaju i intenzivno liječenje.

- Ovaj problem možemo riješiti samo kao društvo u cjelini. Mislim da je vrijeme da se fokus s koronavirusa pomakne na zdravstveni sustav. Dakle, rješavajući i zbrinjavajući COVID bolesnika, mi rješavamo problem zbrinjavanja svih bolesnika. I održavamo funkcionalnost zdravstvenog sustava u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!