20:16 / 16.07.2020.

Autor: I.B./HRT

Macan: Mislim da će se premijer sada postaviti kao trener

-

-

Foto: - / -

Arhitekturu nove vlade i izazove pred kojima se nalazi za Temu dana komentirali su: Krešimir Macan i Damir Jugo.
S većim ili manjim brojem ministarstava, Vladu čeka rješavanje istih problema - ponajprije na javnozdravstvenom, gospodarskom i financijskom planu. Hoće li elanu pridonijeti činjenica da je Hrvatska dobila najmlađu vladu do sada? Može li mladost imati prednost nad iskustvom? Arhitekturu nove vlade i izazove pred kojima se nalazi za Temu dana komentirali su: Krešimir Macan i Damir Jugo.

Na pitanje je li manji broj ministarstava jamac da će vlada biti učinkovitija, Macan je rekao da će jednostavno premijeru biti lakše raditi.

- Jer svi se bore za njegovo vrijeme. Sad će jednostavno biti manje ljudi koji će se morati boriti za taj raspored. S druge strane, vjerujem da je on okupio ekipu kojoj se on konačno može postaviti kao trener. Mislim da će se on u ovom drugom mandatu postaviti kao trener i tjerati njih da trče. U prvom dijelu je više on trčao pa su se drugi hvalili, a sad će oni morati trčati, istaknuo je Macan.

Jugo je rekao da ministarstava uvijek može biti manje i više, ali ključna je stvar da vlada bude funkcionalno operativna i da se premijer stigne baviti sa svakim resorom dovoljno.

- Ono što je ključnije od samih ministara je kako će se resori koji sada šetaju iz jednog ministarstva u drugo, kako će se integrirati. Činjenica je da se neće automatizmom smanjiti broj službenika i broj ljudi, već je to zadatak koji će vlada imati kroz zapravo cijeli mandat i to je ono što svi zapravo čekamo - da vidimo hoće li se to stvarno dogoditi, jer ova najava za sada, ovo što smo dosad vidjeli, je barem za mene definitivno ohrabrujuća. Ovo je prvi put nakon duljeg vremena da se smanjuje broj ministarstava. Rezultati izbora su takvi da premijeru to dopuštaju, nema široke koalicije, nema velikih apetita u vladi tako da bi ovo mogao biti mandat u kojem bi se to moglo realizirati, smatra Jugo.

- I realizacija prvog predizbornog obećanja, dodao je Macan.

Upitan da komentira spajanje ministarstva uprave i pravosuđa, Macan je rekao da je puno bitnije da se napravi reforma pravosuđa, nego gdje je.

- Dosad je sve stajalo. Ajmo da se nešto pokrene.

Jugo je komentirao spajanje ministarstva sporta i turizma.

- Ako sport gledamo kao jedan od alata za brendiranje Hrvatske, resora koji zapravo pridonosi promociji Hrvatske, a činjenica je da pridonosi, onda to iz te perspektive ima apsolutno smisla.

- Ovo je prilika, a to ćemo tek vidjeti u sljedećim mjesecima, da ojača druga garnitura dužnosnika, a to su državni tajnici. Može biti veliko ministarstvo s nekoliko resora koji možda nisu toliko kompatibilni, ako državni tajnici budu više iz pojedinačnih struka i da oni imaju puno otvorenije ruke za upravljanje tim resorima.

Na pitanje koliko će pozicija predstavniku srpske nacionalne manjine Borisu Miloševiću omogućiti da konkretno nešto napravi, Macan je rekao da se to može spojiti i s pitanjem "Za dom spremni".

- Možemo očekivati da će se to pitanje staviti ad acta, da će se riješiti. S druge strane, kad si u Vladi potpredsjednik bez portfelja, ali sa zadatkom što raditi, onda što da radiš? Primaš svaki dan ljude koji imaju te probleme. Tko je bliže oltaru, bolje ga se čuje. Više će rješavati probleme.

- S obzirom da je HDZ, odnosno Plenković na ovim izborima više dobio podršku u centru, a ne na krajnjoj desnici, za očekivati je da će sada imati otvorene ruke da to pitanje stavi ad acta, smatra Jugo.

- Preporuka Vijeća je da onog trenutka kad se to napiše u zakonima, a ustav jasno definira da su to zabranjeni uzvici, onda sud nema dileme, sud samo primjenjuje zakon, dodao je Macan.

Macan smatra da je suradnja premijera i predsjednika vrlo dobra.

- Dobili smo danski model. Dok god nemaš većinu protiv, ne trebaš većinu za. Mogli bi se donositi puno bolji zakoni, puno bolje rasprave u Saboru, smatra Macan.

- Ako je suditi prema imenima koja su ušla u Sabor i njihovom dosadašnjem radu, ja očekujem puno sadržajniju i zanimljiviju raspravu. No, činjenica je da je ovakav Sabor velika opasnost upravo za te ljude iz oporbe od kojih imamo velika očekivanja i vidjet ćemo kako će se snaći u svoj širini tih tema, rekao je Jugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!