Macron u Hrvatskoj: Ugovor o kupnji Rafala, potpora za Schengen i eurozonu

22.11.2021.

14:14

Autor: HRT/Hina

Emmanuel Macron, zrakoplovi Rafale

Emmanuel Macron, zrakoplovi Rafale

Foto: Ludovic Marin/REUTERS / Pixabay

Francuski predsjednik Emmanuel Marcon prvi je šef francuske države koji službeno dolazi Hrvatsku. Stoga je i očekivano da je njegov posjet u srijedu i četvrtak iznimno važan za službeni Zagreb koji će dobiti parišku podršku za šengensku i eurozonu i finalizirati sporazum o kupnji borbenih zrakoplova.

- Ovo je posjet koji se uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022. godinu, a to su Schengen, euro i jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim avionima Rafale. Stoga su razgovori s Macronom o Schegenu dvostruko važni, kako s motrišta Francuske kao jedne od stožernih članica EU-a tako i u svjetlu činjenice da Francuska od 1. siječnja ima predsjedništvo Vijeća, najavio je izvor iz hrvatske vlade. Dodao je da se, naravno, očekuje i potpora Francuske za pristupanje euru. 

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine. 

Macron dolazi u srijedu navečer u dvodnevni posjet Hrvatskoj gdje će mu formalni domaćin biti premijer Andrej Plenković. Razlog za to leži u činjenici da je francuski predsjednik, u skladu sa svojim golemim ovlastima u polupredsjedničkom političkom sustavu, jedan od rijetkih šefova država koji sjedi u Europskom vijeću gdje su uglavnom premijeri. Kao takav, Macron je formalni kolega premijerima drugih država, rekao je izvor.

Prvi posjet jednog francuskog predsjednika

Macrona će u četvrtak najprije sa svim državnim počastima primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a potom premijer Plenković u Banskim dvorima. Ondje će se, uz teme koje će se ticati bilateralnih odnosa, razgovarati o zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu s naglaskom na Ukrajinu i Bjelorusiju, jačanju strateške neovisnosti Europske unije i globalnim temama. Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, kažu u Vladi. 

Prvi posjet jednog francuskog predsjednika ocjenjuje se također važnim u svjetlu činjenice da je Francuska prva vojna sila Europske unije, jedina nuklearna sila EU-a i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU-a. Plenković i Macron potpisat će u Banskim dvorima novi Sporazum o strateškom partnerstvu, a potom će dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisati ugovor o nabavi Rafala.

Nikad sigurnija Hrvatska

Kupnja Rafala, "najmodernijih zrakoplova nove generacije za najmanje novca i s najbržom isporukom", Hrvatska čini golem skok u obrambenoj sigurnosti, "na razinu kojoj nikad nije imala", kažu u vladi. Hrvatska dobiva najmoćniji zrakoplov na području između Njemačke i Grčke, u "mekom trbuhu Europe". To će povećati i hrvatsku geopolitičku važnost jer u blizini nema zrakoplova koji se s Rafalom može mjeriti. Oni bi u hrvatske ruke trebali doći krajem 2023. i tada će "Hrvatska prvi put imati prigodu nadzirati cijeli svoj teritorij kopneni i morski i IGP", naglasio je izvor.

Službeni Zagreb je u svibnju najavio kupovinu 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirao svoje oružane snage, odlučivši se na najveću nabavku naoružanja od rata za neovisnost, piše u najavi posjeta agencija AFP. Premijer Plenković u rujnu je rekao da "nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama". "Naravno da nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale daje novu dimenziju dosadašnjim odnosima", istaknuo je vladin izvor u ponedjeljak.

Jasna francuska podrška

Dokument o novom strateškom partnerstvu koji će potpisati Plenković i Macron ističe jasnu potporu Francuske hrvatskom ulasku u eurozonu i šengenski prostor. Daje podršku i članstvu Hrvatske u OECD-u, kažu hrvatski izvori. Ideja novog strateškog partnerstva je i da "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", kaže izvor. Ostali elementi partnerstva odnose se na gospodarske odnose, kulturnu, znanstvenu, akademsku i administrativnu suradnju.

Francuski predsjednik posjet Hrvatskoj završava ručkom koji se organizira za pripadnike hrvatskog javnog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života, a potom u četvrtak popodne putuje u Rim, gdje ga očekuje potpisivanje strateškog partnerstva s Italijom, i u petak posjet papi Franji u Vatikanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!