Kupujemo Rafale, Izrael i SAD bez primjedbi, Švedska nezadovoljna

28.05.2021.

18:26

Autor: HRT/Hina

Hrvatska kupuje Rafale

Hrvatska kupuje Rafale

Foto: Twitter, Vlada RH / HTV

Od 2024. nebom iznad Hrvatske letjet će novi borbeni zrakoplov - francuski Rafale. Naš prostor čuvat će eskadrila od 12 rabljenih aviona - 10 jednosjeda i 2 dvosjeda. Nabavljamo ih po cijeni od 999 milijuna eura. Ovakvu Odluku Vlade podržalo je američko veleposlanstvo. I Izreal je bez primjedbi, a jedini znak nezadovoljstva stigao je sa švedske strane.

Ugovor s Francuskom vjerojatno će biti potpisan do kraja godine, a Hrvatska će ih obročno otplaćivati do 2025., što ne bi trebalo ugroziti ulazak u eurozonu. Ponuda uključuje obuku pilota, simulatore, naoružanje i jednogodišnje jamstvo. Odabir je, ističe premijer Andrej Plenković, najpovoljniji i dugoročno najbolje rješenje. A nacionalna sigurnost bi se, kaže, trebala podignuti na razinu koju Hrvatska nikada nije imala. Odluku Vlade podržao je i predsjednik Zoran Milanović.

- Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly. To oslikava jačanje strateških veza između Francuske i Hrvatske te njihovu zajedničku želju da rade na razvoju jake i ambiciozne Europe obrane, istaknula je ministrica, prema priopćenju francuskog veleposlanstva u Zagrebu.


Potpora američkog veleposlanstva

"Američka vlada podupire hrvatski odabir borbenih zrakoplova iduće generacije. Interoperabilnost zrakoplova učinit će snažnog saveznika NATO-a još snažnijim", napisalo je američko veleposlanstvo u Zagrebu na Facebooku nakon što je Hrvatska objavila da kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura.
 
Izrael bez primjedbi na izbor francuskih zrakoplova

Izraelski veleposlanik Ilan Mor izjavio je da će Izrael i Hrvatska nastaviti dodatno jačati bilateralne odnose. Izrael je bio jedan od ponuđača na natječaju hrvatske vlade za nabavu borbenih zrakoplova. Njihova ponuda zrakoplova F-16 Barack nije prošla, kao niti novi švedski Gripeni ni novi američki F-16 Block.

- Zajedno ćemo nastaviti dodatno jačati bilateralnu suradnju, objavio je Mor na Twitteru, iznad objave hrvatske vlade da rezultat ovog natječaja neće poljuljati hrvatske partnerske i savezničke odnose s državama koje su na njemu sudjelovale. 

Nezadovoljstvo švedske strane 

- Poštujući vladinu odluku o nabavi francuskih zrakoplova, Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautika u Saabu, kompaniji koja proizvodi Gripene, kazao je da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D bila djelotvornija i nadmašila bi potrebe HRZ-a.

Hrvatska vlada odlučila je kupiti 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković. ''Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda'', precizirao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!