Majmunske boginje proglašene svjetskom zdravstvenom prijetnjom

24.07.2022.

20:16

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Majmunske boginje

Majmunske boginje

Foto: Izvor: / Shutterstock

Uz pandemiju COVID-a, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je i majmunske boginje globalnom zdravstvenom prijetnjom. Zbog brzine rasta broja oboljelih poziva se na zajedničko međunarodno djelovanje. Trenutačno je više od 16.000 slučajeva, a broj zaraženih majmunskim boginjama od kraja lipnja do sredine ovog mjeseca porastao je za 77%.


U mjesec dana od pojave prvog slučaja, u Hrvatskoj se broj zaraženih majmunskim boginjama popeo na 10. Dvoje zaraženih došli su iz Španjolske i Njemačke. Simptomi su glavobolja, temperatura, bolovi u mišićima, otok limfnih čvorova, osip.

Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a, kazala je da se radi o muškim osobama u dobi između 30 i 50 godina. Postoji međusobna povezanost za samo dvoje oboljelih, a za ostale se još prikupljaju podaci. Dr. Petrović naglašava da sama bolest traje dva do četiri tjedna.

Bolest se najčešće prenosi spolnim putem, mogući su i drugi načini.

- Može se prenijeti i fizičkim kontaktom, kao što je milovanje, grljenje, hranjenje djeteta, kazala je dr. Petrović i dodala da postoji mogućnost zaraze na udaljenosti manjoj od metar, ali i dijeljenjem npr. nekih predmeta poput posteljine, ručnika, odjeće.

Većina zaraženih je na zagrebačkom području, a jedan slučaj potvrđen je i u Splitu. Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja iz KBC-a Split, izjavila je kako se radi vjerojatno o importiranom slučaju kod mlađe odrasle osobe te da za sada ta klinička slika, odnosno stanje bolesnika, ne zahtijeva bolničko liječenje.

- Preporučujemo izolacijske mjere sve dok se osoba smatra infektivnom, a to je od izbijanja simptoma, pa do sušenja, odnosno otpadanja krastica s kože, dodaje Pavičić Ivelja. 

video thumb

U Kaliforniji su zaraženi dijete i dojenče. Posljednjih dana u New Yorku su dugi redovi za cijepljenje, a cjepivo je odobrila i Europska agencija za lijekove.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, istaknuo je da je rizik od majmunskih boginja na globalnoj razini umjeren, osim u Europi, gdje je visok.

Svjetska zdravstvevna organizacija proglasila je izvanredno stanje.

- Trenutačno je to epidemija koja se širi među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, posebno onima s više seksualnih partnera. Znači da je to početak koji se može zaustaviti pravim strategijama u pravim skupinama, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pozvao je na borbu protiv stigme i diskriminacije jer mogu biti opasne kao i virusi.

U Hrvatsku uskoro stiže 1400 doza cjepiva, preporučuje se da se cijepe oni koji su bili izloženi zarazi unutar 4 do 14 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!