Makarska: moraju maknuti štandove, alternative nema

18.10.2022.

17:23

Autor: Anita Markovina/Regionalni dnevnik/HRT

Peškera uz Makarsku rivu i plažu

Peškera uz Makarsku rivu i plažu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Peškera uz Makarsku rivu i plažu posljednjih je 20-ak godina bila prostor na kojem je 60 obrtnika prodavalo gotovo sve - od "igle do palačinke". Odlukom gradske vlasti, svi oni od 1. studenog moraju ukloniti svoje kioske. Takva odluka naljutila je obrtnike jer im nije ponuđena alternativna lokacija.

Nakon otkaza u Jugoplastici, gospođa Ljiljanka svoj kruh 20 godina zarađuje na štandu. I sad će, kaže, opet na ulicu.

- Radimo svoj posao, gradu nismo dugovali. Nije način da nas se ovako skida za tako kratko vrijeme. I ne možete se snaći; Makarska vam nema puno izbora, rekla je obrtnica Ljiljanka Rašić.

Šezdesetak obrtnika uskoro mora ukloniti svoje limene kućice s Peškere. Najatraktivnija lokacija u gradu uređuje se i pretvara u mediteranski dnevni boravak. Bit će to, kaže prvi čovjek Makarske, znatan iskorak u razvoju turizma.

- Jedan od kapitalnih projekata koje smo obećali građanima je bilo Peškera. Peškera kao javni prostor, kao jedna nova prilika za cijelu Makarsku u kojoj će ona napraviti jedan odmak od elemenata masovnog turizma, ja bih to tako nazvao, prema selektivnim oblicima turizma- jer upravo to radimo, rekao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Obrtnici podržavaju uređenje Peškere; ono je, kažu, nužno, ali ne tako da ljudi ostanu bez posla.

- Mi jednostavno tražimo da se nas, po mogućnosti ostavi bar još godinu dana, dok se ne riješe papiri. Jer trenutno osim idejnoga projekta nikakvih drugih papira grad nema, rekla je obrtnica Karmen Đerek.

No, gradonačelnik ne popušta. Odluka, kaže, nije donesena preko noći. Uređenje Peškere najavljuje se desetak godina, ali nitko se dosad nije usudio provesti ga u djelo. Progledao im je, kaže, kroz prste posljednja dva ljeta. Više neće.

- S prvim jedanaestim oni se jednostavno moraju maknut. Ako se ne maknu mi ćemo to učiniti, naravno o njihovom trošku, dodao je Paunović.

- Neka dođe policija, neka gradonačelnik diže, mi ih dizati nećemo. Naše kućice definitivno ostaju do daljnjega, poručila je obrtnica Romina Primora.

Riječ je o ishitrenoj političkoj odluci, smatra oporba.

- Taj moment gdje se obrtnici miču bez ikakve alternative je neprihvatljiv. Grad je imao priliku, mogao je, da se htjelo, ponuditi neke alternative prostore, pomoć u smislu poticaja, rekla je Ivana Miočević Franić, gradska vijećnica (Nezavisna lista Osejava).

I gradonačelnik priznaje da obrtnici nemaju alternativu.

- Za sada nemaju, ali ideja je, mislim nije nama ideja ugušiti poduzetništvo, obrtništvo i tako dalje. Ideja je poticati poduzetništvo, ali u smjeru u kojem grad ide, rekao je Paunović.

Od zakupa površina na Peškeri, Grad Makarska godišnje zaradi četiri milijuna kuna - ističu obrtnici u svoju korist - pa se nadaju da će dogovor s Gradom na kraju ipak postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!