Maknuti prozori s PVC ručkom s kliške tvrđave

30.12.2022.

07:00

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prozor s PVC ručkom na kliškoj tvrđavi

Prozor s PVC ručkom na kliškoj tvrđavi

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Na topovskim pozicijama Kliške tvrđave tijekom blagdana osvanula su tri bijela prozora s PVC ručkama. Građani koji su ih odmah uočili uputili su brojne kritike zbog nestručne obnove srednjovjekovne tvrđave. Nakon negodovanja Klišana, prozori su uklonjeni, a projekt obnove, vrijedan 5 i pol milijuna kuna, nastavlja se.

Na Kliškoj tvrđavi tijekom blagdana postavljena su tri nova bijela drvena prozora s plastičnim ručkama. Građani su zbog toga uputili salve kritika općinskom načelniku, ali i konzervatorima, izvođačima i naručiteljima radova. Ubrzo su, nakon općeg negodovanja, prozori uklonjeni.

- Oni nisu primjereni za ovaj prostor, a postavljeni su na zahtjev konzervatora. Oni vode stručni dio obnove tvrđave, rekao je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Obnova glasovite tvrđave, podignute u 5. stoljeću, traje već 20 godina. Bijeli prozori na topovskim pozicijama Kliške tvrđave itekako su uzbunili duhove u općini Klis tijekom blagdana.

Početkom iduće godine Općina Klis organizirat će javnu tribinu. Pozivaju sve uglednike, lokalpatriote, zaljubljenike u baštinu da dođu i javno iznesu svoje primjedbe.

- Mi smo u proteklih 10 godina uložili 20 milijuna kuna u tvđavu. Mnogo prozora je tu bilo i svi su uredni, ali eto dogodio se propust koji se ne smije ponoviti, dodao je Vetma.

Splitski konzervatori, odgovorni za obnovu, nisu željeli davati izjave. Najavljuju postavljanje novih, kažu, adekvatnijih prozora, poslije Nove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!