Malenica: Branitelji ne podržavaju olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela

10.10.2022.

12:05

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je danas da ni sami branitelji ne vide smisao u primjeni olakotnih okolnosti, poput sudjelovanja u Domovinskom ratu, u presudama za teška kaznena djela kao što je silovanje, a svoje mišljenje o tome može dati i Vrhovni sud.

Malenica se na otvaranju konferencije ''Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave'' osvrnuo na odluku Visokog kaznenog suda kojom je smanjena kazna za silovanje bivšem HDZ-ovu načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je ''prvostupanjski sud propustio olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan.''

- Vjerujem da ni branitelji ne vide smisao u tome da se koriste olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela kao što su silovanje, zlostavljanje ili uznemiravanje. Također, Vrhovni sud može kroz opću sjednicu donijeti određene zaključke u konkretnom slučaju ili nekom drugom, kazao je Malenica.

Ministar ističe da Kazneni zakon ne poznaje ni olakotne niti otegotne okolnosti, već o njihovom postojanju odlučuje sudačko vijeće.

- Svakako je riječ o nečem što je pitanje sudbene vlasti, Vrhovni sud bi mogao dati svoje mišljenje može li se olakotna okolnost koristiti kod ovako teških slučajeva, dodao je. 

Projekt kojim se stvara jedinstvena baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne samouprave. 

Ministar uprave najavio je početak projekta ''Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave'', koji će stvoriti jedinstvenu bazu podataka o kapacitetima kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave.

- Četrdeset jedinica sudjeluje u projektu kao pilot područja, od njih je prikupljeno oko 200 različitih podataka koji trebaju poslužiti kao osnova za planiranje aktivnosti, razvoj novih usluga i pripremanje strateških dokumenata, izjavio je.

- Navedeni projekt provodit će se paralelno s projektom funkcionalnog spajanje općina, za što je država izdvojila 100 milijuna kuna. Kvaliteta usluga koje općine pružaju važnija je od njihova broja, smatra Malenica.

- Općine su više nego zainteresirane za funkcionalno spajanje s obzirom da u praksi dosta surađuju na poslovima kao što su komunalni red ili predškolski odgoj, pa ćemo s tim nastaviti i iduće godine, najavio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!