Obiteljsko nasilje u porastu, jesu li postojeće mjere opreza dovoljne za zaštitu žrtve?

01.09.2022.

19:23

Autor: Mateja Ribičić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Obiteljsko nasilje u porastu, jesu li postojeće mjere opreza dovoljne za zaštitu žrtve?

Obiteljsko nasilje u porastu, jesu li postojeće mjere opreza dovoljne za zaštitu žrtve?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Strašan obiteljski zločin u Novskoj zgrozio je javnost. 54-godišnji muškarac ubio je 39-godišnju suprugu. S obzirom na to da ga je prije 20-ak dana prijavila zbog prijetnji, postavlja se pitanje - jesu li postojeće mjere dovoljne za zaštitu žrtava, kao i pitanje odgovornosti onih koji ih izriču.

Ubojstvo žene u Novskoj 11. je femicid ove godine u Hrvatskoj.

- Teško mi je govoriti o ovom slučaju jer kao što znate dolazim iz Novske. Osobno sam poznavao i žrtvu i počinitelja i nije jednostavno govoriti s ove pozicije o ovom slučaju, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ipak s pozicije resornog ministra zaključuje - propusta u radu sustava socijalne skrbi nije bilo.

- Za ranije ubojstvo prije 20-ak godina naravno da smo svi u Novskoj više-manje znali, ali za zabranu pristupa mi nismo imali evidentirano u sustavu socijale skrbi, dakle bila je to mjera koju je izrekla policija, rekao je ministar Piletić.

Najavio je više medijskih kampanji, ali i bolju suradnju s udrugama.

- Definitivno bitna je jedna koordinacija između svih sudionika u sustavu. Policija, sud, centar za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove, sve je bitno. Mi moramo svoje sumnje kad vidimo da kod nekoga stvari ne funkcioniraju prijaviti, rekla je Željka Barić, Udruga "Duga".

Iz Udruge predlažu uvođenje femicida u kazneno pravo, ali neovisno o izmjenama zakona - ženama se treba više vjerovati.

- Te prijetnje se moraju apsolutno ozbiljno shvatiti i takva osoba ne može hodati dalje među nama, ističe Barić.

Na postojećim mjerama za zaštitu žena treba raditi, poručuju premijer i ministar pravosuđa.

- Mi smo dosta napravili u pogledu pooštravanja zakonskih odredbi, a vidi se i da je sudska praksa puno više otišla iz prekršajne u kaznenu domenu. Međutim, nažalost ovaj fenomen nasilja teško je iskorijeniti, ali vjerujem da ćemo s dodatnim mjerama i dijalogom s predstavnicima organizacija civilnog društva koje se godinama bave zaštitom žrtava, osobito žena i djece od nasilja, još više unaprijediti okvire, nadam se i praksu svih institucija i tijela u lancu, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Kroz kazneni zakon postoje brojne mjere opreza. Ako postoji opasnost za društvo od neke osobe, onda treba učiniti sve da se spriječi ta opasnost odnosno da se ta osoba makne iz društva, dodao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Tragični događaj iz Novske otvorio je i pitanje provedbe rehablitacije. Je li bez obzira na to što je prema zakonu ubojstvo koje je ubojica žene počinio 1994. otišlo u zastaru - taj slučaj ipak trebao biti uzet u obzir pri izricanju mjera opreza nakon što je protiv njega podnesena prijava za uznemiravanje?

- To sad više nije pitanje samo za pravnike, nego i za čitavu zajednicu. Ali se isto može postaviti pitanje da li je u redu da sad ubojstvo može zastarjeti? Ako nekom prođu svi ti rokovi netko je prije počinio kazneno djelo, odslužio kaznu prošli rokovi i sad sudac ima obvezu kad odlučuje o njegovom novom kaznenom djelu ima obvezu napisat da je on neosuđivan. Sudac ima zakonsku obvezu da se pravi slijep, rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Iako se često čuje kako su zakoni dobri, ali ne i njihova provedba, predsjednik Vrhovnog suda s tim se ne slaže u cijelosti.

- Ne može se sve prevaljivat na sudce, ni na državne odvjetnike jer postojeći propisi im jednim djelom vežu ruke. A sada je ipak pitanje jel se ipak u pojedinim slučajevima sudci i državni odvjetnici ipak ne bi mogli malo podmetnut leđa i pokušat na neki drugi način donijet mjeru, istaknuo je.

Kako bi sami podnijeli taj teret, nužna je bolja edukacija, smatra resorni ministar.

- Tako da ćemo tu svakako u suradnji sa udrugama pojačati taj vid edukacije da oni budu senzibiliziraniji i da dobiju šire znanje koje će im pružiti udruge koje se bave tim pitanjima, rekao je ministar Malenica.

I dok je za očekivati da će stručnjaci biti voljni dodatno se educirati - kako natjerati društvo da shvati da nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja, a pojedine muškarce da žena nije njihovo vlasništvo niti vreća za primanje udaraca. Poražavajuća je statistika da je Hrvatska jedina zemlja u Europi gdje u ukupnom broju žrtava ubojstava prevladavaju žene.

Ministar Piletić komentirao je i slučaj osuđenog pedofila u Slavoniji kojemu je određeno odsluživanje kazne u domu za djecu s posebnim potrebama.

- Ništa drugo nego dakle bez komentara, strašno. Mi želimo zakonski riješiti taj problem da se takvo što ne može dogoditi bez obzira koliko tko imao dobre namjere da nekome pruži šansu, rekao je.

Dodaje da će ako se utvrdi da je došlo do greške u sustavu biti i sankcija odgovornih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!